• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravi mafini od bundeve i čokolade: Doručak za one koji vole slatko, ali paze na kilažu

Autor Dragana Božić Izvor Stvar ukusa

Ako ste ljubitelj slatkog, ali pazite na kilažu, obavezno probajte ove zdrave mafine od bundeve i čokolade.

  mafini od bundeve i čokolade Izvor: Shutterstock

Zdravi mafini od bundeve i čokolade pravo su malo čudo za sve koji vode računa o liniji, ali ne žele da se odreknu slatkog doručka. Lako se spremaju, prepuni su prirodnih sastojaka i pružaju dugotrajnu energiju bez osjećaja težine.

Kombinacija slasti prezrelih banana, nježne arome bundeve i komadića tamne čokolade stvara savršenu ravnotežu ukusa, dok mljeveni lan dodaje vlakna i zdrave masti koje čine ovaj doručak hranljivijim.

Ovi mafini su idealni za užurbana jutra, praktični za ponijeti i odlični za zamrzavanje, pa vam uvijek mogu biti pri ruci. Mirisni, mekani i gotovi za samo 35 minuta - savršen spoj zdravog i ukusnog u jednoj porciji.

Osnovne informacije

Kuhinja: internacionalna

Tip jela: zdravi slatki doručak / užina

Porcije: 12 mafina

Vrijeme pripreme: 15 minuta

Vrijeme pečenja: 20 minuta

Ukupno vrijeme: 35 minuta

Težina: lako

Sastojci:

  • 180 g sitnog speltinog (ili integralnog pšeničnog) brašna
  • 30 g mljevenog lana
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • pola kašičice sode bikarbone
  • pola kašičice soli
  • 2 prezrele banane, izgnječene
  • 160 g pirea od bundeve (pasirane bundeve)
  • 100 g meda
  • 50 g kokosovog ulja
  • 60 g biljnog mlijeka
  • 1 jaje
  • 2 kašičice arome vanile
  • 90 g crne čokolade, iseckane
  • opciono: 50 sjeckanih oraha

Priprema:

1. korak: Priprema kalupa

Zagrijte rernu na 180 stepeni. Obložite kalup za 12 mafina korpicama ili ga blago premažite uljem da se mafini ne zalijepe.

2. korak: Miješanje suvih sastojaka

U većoj činiji sjedinite brašno, mljeveni lan, začin, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.

Za posnu verziju:

Samo obično jaje zamijenite "lanenim" - 1 kašika mljevenog lanenog sjemena potpite u 3 kašike vode i ostavite 10-ak minuta da nabubri.

I koristite posnu čokoladu.

3. korak: Mućenje vlažnih sastojaka

U drugoj činiji izgnječite banane pa dodajte bundevu, med, ulje, mlijeko, jaje i vanilu. Sve dobro promiješajte.

4. korak: Pravljenje smjese

Dodajte suve sastojke u vlažne i miješajte samo dok se lijepo ne spoje. Umiješajte čokoladne kapljice i orahe (ako ih koristite). Ne miješajte previše - to je ključ mekane teksture.

5. korak: Pečenje

Rasporedite tijesto u korpice i pecite 20–25 minuta.

6. korak: Hlađenje u služenje

Ostavite mafine 5 minuta u kalupu, pa prebacite na rešetku da se skroz ohlade. Prelijepi su dok su blago topli, a još ukusniji sutradan.

(Stvar ukusa/Mondo)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop