• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako spasiti presoljeno jelo? Tajna je u sastojku koji već imate u kući, a nije krompir

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez
Izvor Stvar ukusa

Saznajte uz pomoć kog sastojka možete da spasite presoljeno jelo. Nije u pitanju krompir.

 kako spasiti presoljeno jelo Izvor: Shutterstock

Svako ko kuva sigurno je bar jednom pretjerao sa solju. Bilo da je u pitanju supa, sos ili povrće, dobra vijest je da jelo ne mora da završi u kanti. Rješenje je jednostavno, brzo i gotovo sigurno ga već imate u frižideru.

U čemu je tajna

Tajna je u limunu - njegova kiselina balansira ukus i može znatno da ublaži preslano jelo. Samo nekoliko kapi dovoljno je da se ukus popravi, a jelo postane prijatnije i blaže. Osim što smanjuje osjećaj slanoće, limun unosi i blagu svježinu, pa jelo često čak ljepše.

Kako pravilno dodavati limun

Da biste izbjegli novu grešku, limun uvijek dodajte postepeno:

  • Iscijedite nekoliko kapi u jelo.
  • Promiješajte i probajte.
  • Po potrebi dodajte još malo.

Važno je da ne pretjerate - previše limuna može promijeniti aromu jela, pa je cilj pronaći balans. Ako nemate limun, kap-dvije sirćeta može poslužiti kao zamjena, ali limun je blaži i bolje se uklapa u većinu jela.

Često se preporučuje da dodate krompir, ali on ne upija so u dovoljnoj mjeri da bi popravio ukus, posebno kod već presoljenih jela.

(Krstarica)

Pročitajte još

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop