• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Originalni recept za Vasinu tortu: Zvijezda svake svečane trpeze već više od 100 godina

Autor N.D. Izvor Lepa i srećna

Napravite Vasinu tortu koja je zvijezda svake svečane trpeze već više od 100 godina, po ovom originalnom receptu.

 Vasina torta recept Izvor: Shutterstock

Vasina torta je legendarna srpska poslastica koja sa pravom zauzima posebno mjesto na svečanim trpezama. Recept potiče iz Paraćina iz 1908. godine, a nastao je kao gest zahvalnosti tašte Vase Čokrljana prema zetu koji je spasio njenu ćerku, a njegovu suprugu Jelenu i njihovo nerođeno dijete.

Ova torta spaja mljevene orahe, čokoladu i karamelizovani šne u savršenu harmoniju ukusa, a njena slojevita struktura i delikatna tekstura oduševljavaju i najzahtjevnije sladokusce. Savršena je za slavu, Božić ili bilo koji praznični trenutak kada želite da impresionirate goste i obradujete porodicu.

Sastojci:

  • Za koru:

  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 6 kašika mljevenih oraha
  • 2 kašike brašna
  • Za fil:

  • 300 g mljevenih oraha
  • 50 ml mlijeka
  • 150 g prah šećera
  • 1 pomorandža (sok i rendana kora)
  • 5 štangli čokolade
  • 200 g putera
  • 4 žumanca
  • 4 kašike šećera
  • Za šne:

  • 15 kašika šećera
  • 220 ml vode
  • 4 belanceta

Priprema:

1. korak: Mućenje jaja

Odvojite žumanca od bjelanaca. Umutite bjelanca u čvrst šne, postepeno dodajući šećer. Pažljivo sjedinite žumanca sa bjelancima mikserom na sporoj brzini.

2. korak: Dodavanje suvih sastojaka

Lagano umiješajte prosijano brašno i mljevene orahe. 

3. korak: Pečenje kora

Obložite kalup pek papirom, sipajte smjesu i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 15–20 minuta.

4. korak: Hlađenje kora

Ohladite koru i premažite je sokom od pomorandže.

5. korak: Kuvanje fila

U šerpu stavite mlijeko, mljevene orahe i prah šećer, kratko prokuvajte, pa dodajte puter i miješajte dok se rastopi. Istopite čokoladu i dodajte je u smjesu, zajedno sa rendanom korom i sokom pomorandže. 

Savjet za serviranje:

Ostavite tortu da se ohladi prije sječenja, najbolje sat-dva u frižideru.

 6. korak: Dodavanje žumanaca u fil

Pjenasto umutite žumanca sa šećerom, pa dodajte u smjesu od oraha i čokolade. Kuvajte još par minuta, pa prelijte fil preko ohlađene kore.

7. korak: Topljenje šećera

U šerpi pomiješajte šećer i vodu i kuvajte dok ne se ne karamelizuje. Sklonite sa vatre.

8. korak: Mućenje bjelanaca

Umutite bjelanca u čvrst šne. Postepeno dodajte karamelizovan šećer u bjelanca, neprestano mješajući. Premažite šne preko fila i pospite mljevenim orasima ili rendanom čokoladom.

Pročitajte još

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop