• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najbolji recept za riblju čorbu za Svetog Nikolu: Posna je i dovoljno pikantna da vas zagrije

Izvor mondo.rs

Za Svetog Nikolu isprobajte najbolji recept za posnu riblju čorbu koja je dovoljno pikantna da vas zagrije.

 Recept za riblju čorbu za Svetog Nikolu Izvor: Shutterstock

Za Svetog Nikolu nema ništa ljepše od tanjira tople, mirisne riblje čorbe koja u domu stvara prazničnu atmosferu i podsjeća na bogatu tradiciju posne kuhinje.

Ova čorba je istovremeno lagana i pikantna, dovoljno aromatična da zagolica nepca, ali dovoljno nežna da mekano meso ribe ostane u prvom planu. Idealna je za slavu, božićni post, pa čak i Badnje veče, priprema je jednostavna i praktična, čak i za one koji prvi put kuvaju ribu na ovaj način.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: čorba

Porcije/Količina: 4–6 porcija

Vrijeme pripreme: 15 minuta

Vrijeme kuvanja: 35-40 minuta

Ukupno vrijeme pripreme: oko 50-55 minuta

Težina: srednje zahtjevno

Sastojci:

  • 500 g šarana, očišćenog i isječenog na komade
  • 400 ml pasiranog paradajza
  • 1 veća šargarepa
  • 1 koren peršuna
  • 1 veći krompir
  • 1 crni luk
  • 2 čena bijelog luka
  • 1 list lovora
  • 1 kašičica aleve paprike
  • 3 kašike ulja
  • so i biber po ukusu
  • 1-2 kašičice ljute mljevene paprike (po želji)
  • 1 veza peršunovog lišća
  • voda ili povrtni bujon

Priprema:

1. korak: Priprema povrća

Očistite i sitno iseckajte crni luk, šargarepu, korijen peršuna i krompir. Bijeli luk takođe sitno isjeckajte. U većem loncu zagrijte ulje i dodajte crni luk, dinstajte dok ne postane staklast, zatim ubacite šargarepu, koren peršuna i bijeli luk. Dinstajte sve zajedno nekoliko minuta dok povrće ne omekša i pusti miris.

Važan savjet:

Nemojte da prekuvajte ribu. Dodajte je tek kada je povrće gotovo, i kuvajte je samo dok ne postane mekana (15–20 minuta).

 2. korak: Dodavanje začina i paradajza

Dodajte pasirani paradajz, list lovora, alevu papriku, ljutu papriku po želji, so i biber. Dobro promiješajte i pustite da se ukusi povežu.

3. korak: Kuvanje čorbe sa ribom

Prelijte povrće sa dovoljno vode ili povrtnog bujona da ga prekrije. Pustite da provri, zatim smanjite vatru i kuvajte 20 minuta dok povrće ne omekša. Dodajte komade šarana i kuvajte još 15–20 minuta, dok riba ne bude potpuno mekana i sočna.

4. korak: Služenje

Pred kraj dodajte sitno sjeckani peršun. Proverite začine i prilagodite po ukusu. Poslužite čorbu toplu, uz krišku limuna i svjež hljeb ili posne manastirske hljebčiće.

Pročitajte još

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop