Evo kako da napravite pitu sa pire krompirom u kojoj će uživati i oni koji ne poste. Ovo je najjednostavniji ručak za cijelu porodicu.
Pita sa pire krompirom je savršen način da iskoristite višak pirea i napravite obrok koji će oduševiti sve generacije. Hrskave kore, nježan pire i miris bibera čine ovu pitu univerzalno omiljenom.
Tokom božićnog posta odlična je kao posni obrok za cijelu porodicu, ali uživaće u njoj i oni koji ne poste. Laka je i brza za pripremu, pa je možete spremiti u bilo koje doba dana, a zahvaljujući praktičnom obliku, idealna je i kao užina za ponijeti.
Osnovne informacije
Kuhinja: domaća
Tip jela: pita
Porcije/Količina: 6-8
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Vrijeme pečenja: 25-30 minuta
Ukupno vrijeme pripreme: oko 50 minuta
Težina: lako
Sastojci:
- 500 g kora za pitu
- 4 veća krompira
- 1 glavica luka
- ulje
- so, vegeta i biber po ukusu
Priprema:
1. korak: Kuvanje krompira
Ako ne koristite ostatke pirea, skuvajte krompir i izgnječite ga. Posolite i pobiberite po ukusu. Stavite što više bibera, on se savršeno slaže uz krompir.
2. korak: Priprema fila
Luk sitno isjeckajte i po želji propržite na malo ulja da dobije blagu zlatnu boju, a zatim ga umiješajte u pire.
2. korak: Priprema pita rolnica
Na radnu površinu stavite jednu koru, prelijte je tankim slojem ulja i malo vode, pa poklopite drugom korom. Na jedan kraj stavite dio nadeva od krompira i pažljivo zarolajte.
3. korak: Slaganje u pleh
Rolnice ređajte u pouljen pleh i oštrim nožem ih blago zasjecite na parčad. Prelijte ih sa još malo ulja kako bi kore lijepo porumenile tokom pečenja.
4. korak: Pečenje
Pitu stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stepeni i pecite dok ne dobije zlatno-smeđu boju, oko 25-30 minuta.
5. korak: Završni korak
Pečenu pitu možete poprskati sa malo vrele vode i vratiti u isključenu rernu na 2–3 minuta - tako će pita ostati hrskava spolja, a mekana i sočna iznutra.
(Stvar ukusa/Mondo)