• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sočna i puna cimeta: Recept za domaću bundevaru

 Vensa Kerkez
Autor Vesna Kerkez
Izvor Stvar ukusa

Isprobajte recept za domaću bundevaru koja se zbog jednog sastojka izdvaja od svih drugih. Sočna je i puna cimeta.

 Recept za domaću bundevaru Izvor: Shutterstock

Bundevara je omiljena poslastica u ovo doba godine jer je jednostavna za pripremu, posna i veoma pristupačna. Topli začini, cimet i prstohvat mljevenog karanfilića, daju piti prazničnu aromu, a upravo karanfilić izdvaja ovaj recept od drugih.

Priprema je brza i laka, dok je jedini zahtjevniji dio rendanje svježe bundeve, ukoliko nije kupljena već narendana.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: pita / poslastica

Porcije/Količina: 8–10 porcija

Vrijeme pripreme: 20 minuta

Vrijeme pečenja: 45–50 minuta

Ukupno vrijeme pripreme: oko 1 h 10 minuta

Težina: srednje lako

Pročitajte još

Sastojci:

  • 500 g kora za pitu
  • 600 g rendane bundeve
  • 200 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • prstohvat mljevenog karanfilića
  • 70 ml ulja
  • 100 ml vode

Priprema:

1. korak: Priprema fila

U većoj činiji pomiješajte narendanu bundevu, šećer, vanilin šećer, cimet i prstohvat karanfilića. Ostavite da odstoji 5-10 minuta i da pusti malo soka.

2. korak: Priprema kora

U manjoj posudi pomiješajte vodu i ulje. Svaku koru premažite tankim slojem mješavine vode i ulja kako bi pita bila sočna iznutra, a hrskava spolja.

Dodatni savet:

Za još bogatiji ukus, u fil možete dodati malo orašastih plodova, poput oraha ili lešnika, koji se slažu sa bundevom i začinima.

3. korak: Slaganje pite

Na radnu površinu stavite jednu koru, premažite je filom od bundeve, zatim poklopite drugom korom. Postupak ponavljajte dok ne iskoristite sve kore i fil. Možete ih slojevito slagati ili uvijati u rolat, prema želji.

4. korak: Pečenje

Pitu prebacite u podmazan pleh i premažite ostatkom mješavine vode i ulja. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 45–50 minuta, dok kore ne dobiju zlatno-smeđu boju.

5. korak: Serviranje

Ohladite pitu 10–15 minuta prije sječenja. Po želji pospite šećerom u prahu ili dodatnim cimetom za aromu.

BONUS VIDEO:

Pročitajte još

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop