• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lepinjice iz tiganja: Nestaju prije nego što se ohlade

 Vensa Kerkez
Autor Vesna Kerkez
Izvor Stvar ukusa

Evo kako da napravite jogurt lepinjice iz tiganja, po starinskom receptu.

 recept za lepinje iz tiganja Izvor: Shutterstock

Mekane, tople i mirisne, jogurt lepinjice su pravo otkriće za brzi doručak ili užinu. Njihova tajna je u jednostavnom tijestu od jogurta koje ne zahtijeva dugotrajno miješenje, a rezultat je nježna, elastična unutrašnjost i blago hrskava korica.

Odlične su same, sa malo ajvara ili džema su vrhunske. Brzo se prave i još brže nestaju sa stola, a miris koji se širi kuhinjom odmah priziva osjećaj domaće, tople atmosfere.

Ove lepinjice su praktično rješenje kada želite svježe i mekane pecivo, a da ne gubite vrijeme na komplikovana testa i dizanja

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: pecivo

Porcije/Količina: 8-10

Vrijeme pripreme: 15 minuta

Vrijeme stajanja tijesta: 15-20 minuta

Ukupno vrijeme pripreme: 35-40 minuta

Težina: lako

Pročitajte još

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 200 g običnog jogurta
  • 120-150 ml mlake vode
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • pola kesice praška za pecivo
  • 2 kašike ulja

Priprema:

1. korak: Miješenje tijesta

U velikoj posudi pomiješajte brašno, so, šećer i prašak za pecivo. Dodajte jogurt i lagano promiješajte. Postepeno dodajte mlaku vodu i počnite da mijesite tijesto. Na kraju umiješajte ulje i mijesite dok tijesto ne postane mekano, blago ljepljivo, ali ne gusto.

Zdravija verzija

Umjesto na ulju, pite možete peći u rerni na 200 stepeni 15–20 minuta.

2. korak: Odmaranje

Pokrijte testo i ostavite da odmara 15–20 minuta, biće lakše razvaljati ga.

3. korak: Oblikovanje pita

Tijesto podijelite na 8–10 jednakih kuglica. Jednu kuglicu razvaljajte u krug oklagijom ili rukom.

4. korak: Prženje u tiganju

Zagrijte tiganj, podmažite ga vrlo malo ulja. Stavite pitu u tiganj i pržite 2–3 minuta sa svake strane dok lijepo ne porumeni.

5. korak: Serviranje

Služite ih tople uz ajvar, med ili džem.

Pročitajte još

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop

KUHINJA