• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zaštita kulturnog nasljeđa: "Kozarsko kolo" na putu za Unesko

Autor Dušan Volaš

Kulturno-umjerničko društvo "Kolovit" iz Gradiška ulazi u završnu fazu projekta koji ima za cilj da gusto pleteno "kozarsko kolo" zaštiti kod Uneska kao nematerijalno kulturno naslijeđe.

 "Kozarsko kolo" zaštita unesko Izvor: YouTube/Screenshot

Predsjednik KUD-a "Kolovit" Mirko Borjanović rekao je Srni da su ovaj projekat započeli 2019. godine u saradnji sa Ministarstvom provsjete i kulture i Muzejom Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, projekat je u predzavršnoj fazi u kojoj treba uraditi video u trajanju do osam minuta u kojem bi bilo prikazano da to kolo živi u narodu na podruju Kozare i Potkozarja.

Možda će vas zanimati

"Krajem godine ćemo završiti i aplikaciju koju ćemo početkom 2022. poslati u Unesko u Francusku i nakon toga ćemo vidjeti da li će to biti prihvaćemo ili ćemo nešto trebati da dopunimo. Sve to treba da bude popraćeno aktivnostima u kojima mi kod naroda trebamo da probudimo želju da i dalje čuvaju ovo kolo kao svoje kulturno naslijeđe", naveo je Borjanović.

On je istakao da je cilj i da se kulturno-umjetnička društva podstaknu da u svoj repertoar uvrste "kozarsko kolo", što je sada rijedak slučaj, dodajući da se nada da će u septembru KUD "Kolovit" moći da organizauje festival gdje će društva iz opština i gradova Potkozarja i Lijevča polja imati priliku da odigraju "kozarsko kolo" i druge igre iz svog kraja.

Borjanović je pojasnio da je "kozarsko kolo" u narodu i dalje poznato kao "kozaračko", ali da je u srpskom jeziku i pravopisu ispravniji izraz "kozarsko", zbog čega se on sada i koristi, ali da je u prijavi Unesku navedeno da ga većina ljudi upravo naziva "kozaračkim kolom".

Govoreći o ativnostima i nastupima "Kolovita", Borjanović je rekao da zbog mjera zaštite od virusa korona ove godine nisu imali gostovanja i nastupa na festivalima, ali da su 18. juna na ljetnoj pozornici Kulturnog centra održali interni koncert gdje su se predstavile sve uzrasne grupe.

On je dodao da su sada prihvatili poziv za učešće na Međunarodnom festivalu u Istanbulu, gdje će se, od 25. jula do 3. avgusta, dva igračka para "Kolovita" predstaviti u revijalnom dijelu festivala, a da su za takmičarski dio poslali snimak koreografije koju će žiri ocjenjivati.

Borjanović je rekao da je od početka pandemije bio odustajanja članova, jer su i probe bile obustavljene, ali da se većina igrača vratila u "Kolovit", koji sada broji oko 350 članova.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop