Društvo

Završena testna faza: Naplata saobraćajnih kazni karticom na licu mjesta

Autor Dragana Božić

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP) saopšteno je da je uspješno završena testna faza elektronskog plaćanja novčanih kazni po počinjenom prekršaju u saobraćaju, u koju će u narednom periodu biti uključene sve policijske stanice.

Izvor: Srna/Jelena Savić

"U testnoj fazi učestvovalo je pet policijskih stanica Ministarstva, a u narednom periodu u projekat će biti uključene sve policijske stanice i građani će imati mogućnost da plate novčane kazne preko elektronskog sistema /POS terminala/ posredstvom platne kartice na licu mjesta", navedeno je u saopštenju.

Iz MUP-a Srpske podsjećaju da se ova mogućnost uvodi, prije svega, za počinioce prekršaja koji nemaju prebivalište, odnosno boravište u Srpskoj i BiH, ali i za građane BiH koji žele da plate kaznu odmah karticom, što uveliko olakšava i ubrzava dosadašnju proceduru plaćanja novčanih kazni po osnovu počinjenog prekršaja.

"Građani će ovim načinom plaćanja imati mogućnost na licu mjesta da plate pedeset odsto novčane kazne, uz proviziju u iznosu od tri KM za bankarske troškove", istakli su iz MUP-a.

Elektronsko plaćanje novčane kazne korišćenjem POS terminala, dodaje se u saopštenju, olakšava rad i policijskim službenicima, a istovremeno podiže nivo profesionalizma u pružanju usluga. 

(Srna)