• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Platio sam štetu i bacio TAG uređaj!" AUTOPUTEVI RS nisu odgovorni za POKVARENU naplatnu rampu?(FOTO)

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Vozač iz Banjaluke na teži način je naučio komplikovanu proceduru za nadoknadu materijalne štete na automobilu u slučaju da je za štetu kriva neispravna oprema na autoputu u Republici Srpskoj. Ko je odgovoran ako rampa razbije šajbu? Autoputevi RS tvrde da nisu.

 Naplatna rampa na autoputu RS Izvor: Mondo - ustupljena fotografija čitaoca

Očigledno neispravna naplatna rampa na punktu za naplatu putarine u Aleksandrovcu kod Laktaša pala je i oštetila vozilo jednog vozača dok je izlazio sa auto-puta.

"Imam TAG uređaj na vozilu. Sistem je očitao TAG, i kada sam bio na skoro pola rampe ona je pala na šajbu i automobil. Prednje staklo je puklo", ispričao je ovaj vozač iz Banjaluke.

Odmah se zaustavio da prijavi šta se desilo i pita kakva je dalja procedura, a primijetio je da je rampa već bila oštećena od, moguće, sličnih incidenata.

"Rekli su mi da Javno preduzeće 'Autoputevi' nemaju ništa s tim i da sistemske greške nisu greška Autoputeva RS", dodaje.

Iz Autoputeva RS nije dobio uputstvo od koga i kako da zatraži naknadu štete niti ko je odgovoran za neispravnu rampu na naplatnom sistemu na autoputu. Uskoro je od osiguravajuće kuće saznao da se šteta teoretski može naplatiti sudskim putem, a da je za to potreban angažman vještaka, snimci sa nadzornih kamera i utvrđivanje odgovornosti.

"Međutim, zbog svega sam odlučio da sam finansiram popravku vozila. TAG uređaj sam skinuo i bacio", ispričao je prilično izrevoltirani vozač za Mondo

AUTOPUTEVI RS: ODGOVORAN JE IZVOĐAČ

U JP Autoputevi Republike Sprske, na naše pitanje o odgovornosti za neispravnu opremu i nastalu štetu, upućuju na više zakona, onaj o javnim putevima i onaj o obligacionim odnosima, te pojašnjavaju da neispravna rampa nije na spisku stvari za koje je ovo preduzeće odgovorno.

Po Zakonu o javnim putevima, radove održavanja i zaštite puteva i objekata na putevima, Autoputevi RS, koji su upravljač puta, mogu ustupiti drugim pravnim licima po postupku i na način utvrđen propisima o javnim nabavkama.

"U skladu s tim JP Autoputevi RS je poslove održavanja i zaštite auto-puteva i objekata na putu povjerilo ovlašćenim privrednim društvima na osnovu zaključenih okvirnih sporazuma".

Sporazumom je propisano da će sve štete, naručiocu i korisnicima auto-puta, nastale zbog nekvalitetnog i neblagovremenog izvršenja radova održavanja, nadoknaditi izvođač.

"Izvođač je odgovoran za kvalitetno, stručno i blagovremeno izvršavanje poslova održavanja na način i pod uslovima propisanim Sporazumom. U slučaju kada rampa na naplatnim stanicama ostvari kontakt sa automobilomn u slučaju greške u sistemu naplate, odgovornost za naknadu štete snosi ovlašćena firma kojoj je JP Autoputevi RS povjerilo poslove održavanja sistema naplate putarine", kažu u ovom javnom preduzeću i oštećene upućuju da se obrate tim privredim društvima, kao i sudu.

U Autoputevima RS nisu rekli o kojim tačno izvođačima je riječ, ali u javno dostupnim podacima o javnim nabavkama može se pronaći da je ugovor za usluge održavanja sistema naplate putarine na autoputu Gradiška - Banjaluka i autoputu Banjaluka - Doboj dodijeljen preduzećima IMP-AUTOMATIKA d.o.o i Institutu "Mihajlo Pupin" iz Beograda.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Klajd

Oni su odgovorni samo da pare uzmu

....

Klasika samo prebacivanje odgovornosti na druge a na kraju se nista ne uradi

MONDO REPORTAŽE