Društvo

I danas vruće, večeras mogući pljuskovi sa grmljavinom

Autor Dragana Božić

U BiH će i danas preovladavati vruće vrijeme, a u drugom dijelu dana razvoj oblaka od jugozapada ka istoku donijeće povremenu kišu i lokalne pljuskove sa grmljavinom.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Pljuskovi će se do večeri širiti ka sjeveru, a ponegdje su moguće i lokalne nepogode uz jače pljuskove, pojačan vjetar i lokalnu pojavu grada, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Jutros je na jugoistoku, jugu i krajnjem zapadu umjereno do pretežno oblačno, a u ostalim predjelima pretežno sunčano.

Nebo je ponegdje zamućeno usljed prisustva saharskog pijeska u atmosferi.

Maksimalna temperatura vazduha od 34 do 39, u višim predjelima 30.

Vjetar slab do umjeren sjevernih smijerova.

Temperatura izmjerena u 8.00 časova: Sokolac 16, Bjelašnica i Livno 18, Foča, Mrkonjić Grad i Han Pijesak 19, Bileća i Široki Brijeg 20, Sarajevo, Višegrad i Novi Grad 21, Zvornik, Prijedor i Zenica 22, Banjaluka i Tuzla 23, Doboj 24, Bijeljina i Trebinje 25, Mostar 26 i Neum 27 stepena Celzijusova. 

Stanje na putevima

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas se očekuje pojačan intenzitet saobraćaja na putevima i graničnim prelazima s obzirom da je sezona godišnjih odmora i vikend, a zbog velikih vrućina iz Auto-moto saveza Republike Srpske savjetuju maksimalno opreznu i sporiju vožnju, kao i pravljenje češćih pauza tokom dužih putovanja.

Izmijenjen je režim saobraćaja na putevima Vršani-Bijeljina i Donja Bukovica - Vršani, Brodar-Višegrad u tunelima "Cera tri" i "Strogonik", Međeđa-Brodar u tunelu "Kotva dva", Dobro Polje - Miljevina u tunelu "Sijeračke stijene", u tunelu Trgovišta na dionici Brodar - granica Republike Srpske i Srbije.

Zbog radova na kolovozu režim saobraćaja izmijenjen je i na magistralnim dionicama Han Pijesak dva - Sokolac, Brod na Drini /Foča/- Hum /Šćepan Polje/, kao i na pravcu Rudanka-Doboj radi uključivanja i isključivanja sa terena mehanizacije koja je nagažovana na izgradnji auto-puta na koridoru "Pet ce" od mosta Rudanka, uključujući most do tunela "Putnikovo brdo dva".

Režim saobraćaja izmijenjen i na magistralnom putu Gradiška - Nova Topola - Klašnice zbog radova, kao i izgradnje tri kružna toka na dionici Klašnice jedan - Nova Topola, te na spoju magistralnih puteva Gradiška - Nova Topola i Čatrnja-Gradiška zbog izgradnje kružne raskrsnice.

Izmjena režima odvijanja saobraćaja na snazi je i na regionalnom putu Teslić tri - entitetska granica /Podjezera/ zbog rekonstrukcije vodovodnog cjevovoda.

Jednom kolovoznom trakom saobraćaj se zbog radova odvija na magistralnom putu Gacko-Tjentište, u mjestu Sastavci, na dionici magistralnog puta Dobro Polje - Miljevina, na magistralnom putu Sastavci-Ustiprača zbog oštećenja mosta, te na regionalnom putu Ukrina - Gornja Vijaka zbog aktiviranih klizišta.

Saobraćaj je usporen na magistralnom putu Gradiška - Kozarska Dubica, na ulazu u Orahovu, zbog aktiviranog klizišta, te na regionalnom putu Razboj-Rudanka, na lokaciji prevoj LJeskove vode, zbog radova.

Povremene obustave saobraćaja zbog minerskih radova na snazi su na magistralnom putu Sarajevo-Foča, dionica Trnovo-Miljevina, u kanjonu rijeke Bistrice, od 7.00 do 16.00 časova, te na dionici regionalnog puta Doboj-Modriča u mjestu Kostajnica, grad Doboj.

U FBiH zbog sanacije kolovoza na dionicama magistralnih puteva Vitez-Travnik i na ulazu u Žepče izmijenjen je režim saobraćaja. Zbog izrazito frekventne dionice, na mjestu radova formiraju se duže kolone vozila u oba smjera.

Minerski radovi aktuelni su do 16.00 časova na ulazu u Bosansku Krupu iz pravca Bihaća, a na snazi su petnaestominutne obustave saobraćaja.

Sanacioni radovi aktuelni su na magistralnim putevima Kladanj-Vlasenica, Prozor - Gornji Vakuf/Uskoplje, Foča-Ustikolina i Olovo-Semizovac.

Na graničnim prelazima Izačić, Velika Kladuša, Donja Gradina, Gradiška i Orašje duga su čekanja na izlazak iz BiH, a u formiranju je kolona vozila i na prelazu Kozarska Dubica, takođe na izlasku iz zemlje.

Na ostalim prelazima zadržavanja zasad nisu duža od 30 minuta.

(Srna/Mondo)