Društvo

Modriča i gudronska jama: Vazduh je "malo" zagađen, škola počinje, traži se partner da riješi problem

Autor Željko Svitlica

Štab za vanredne situacije u Modriči ukinuo je danas interventne mjere nakon znatnog pada koncentracije zagađujućih materija u vazduhu izmjerenih u centru grada i u blizini gudronske jame, gdje je 14. avgusta izbio požar.

Izvor: Facebook/screenshot

Načelnik opštine Modriča Jovica Radulović, koji je i komandant Štaba, rekao je da je došlo do znatnog poboljšanja kvaliteta vazduha, zbog čega je van snage stavljena odluka o zabrani okupljanja većeg broja građana na javnim mjestima i organizovanja sportskih takmičenja.

"U skladu sa stavom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, školska godina će i na prostoru ove opštine početi na vrijeme", izjavio je novinarima Radulović nakon sjednice Opštinskog štaba za vanredne situacije.

Radulović je naveo da je vazduh i dalje kontaminiran, ali u odnosu na prethodni period višestruko manje, zbog čega će se nastaviti primjena preporuka Instituta za javno zdravlje Republike Srpske.

"Ostaje problem kako dovršiti gašenje požara, s obzirom na to da je riječ o izuzetno velikoj površini zemljišta na nepristupačnom terenu, zbog čega je ranije zatražena pomoć Republičke uprave civilne zaštite, Oružanih snaga BiH i Helikopterskog servisa Republike Srpske",

INSTITUT: Neki parametri na granici, pojedini prekoračeni

Direktor Instituta za zaštitu i ekologiju Republike Srpske Predrag Ilić izjavio je danas u Banjaluci da su posljednja mjerenja kvaliteta vazduha u Modiči nakon požara u blizini gudronske jame pokazala da su parametri određenih zagađivača u graničnim vrijednostima, a pojedini su prekoračeni, ali znatno manje u odnosu na prvobitna mjerenja.

"Kako se požar gasi, tako vrijednosti zagađujućih materija padaju. Narednih dana izvršićemo dodatno mjerenje i očekivati, ukoliko požar potpuno nestane, da zagađenja vazduha više neće biti", rekao je Ilić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je podsjetio da je prvo mjerenje pokazalo izuzetno povećanje pojedinih zagađujućih materija koje ukazuju na sagorijevanje naftnih derivata, a da su u drugom mjerenju, nakon određenih aktivnosti na gašenju požara, vrijednosti pojedinih zagađujućih materija bile za 40 do 60 odsto manje u odnosu na prvo.

Ilić je dodao da će narednih dana biti urađena i analiza eventualnog uticaja ovog požara na zemljište.

Načelnik Službe za higijenu u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Vesna Rudić Grujić rekla je da je nakon požara ozbiljno narušen kvalitet vazduha, a da je ova zdravstvena ustanova izdala niz preporuka za zaštitu zdravlja stanovništva.

"Nakon posljednjih mjerenja, Institut je revidirao svoje preporuke koje ostaju za osjetljivije kategorije stanovništva. S obzirom na to da je situacija znatno bolja, veći dio preporuka nije na snazi", rekla je Grujićeva.

Ona je navela da će nastaviti da mjere kvalitet vazduha i da u skladu sa tim predlažu preporuke.

"Dugotrajni efekti aero-zagađenja nastaju ukoliko ste duži period izloženi aero-zagađenju. Ovo smatramo incidentom i da ta izloženost neće dugo trajati", rekla je Grujićeva.

Ona je dodala da je voda iz lokalnog vodovoda zdravstveno bezbjedna, te da će nastaviti sa uzorkovanjem vode, ali i hrane.

VIPOTNIK: Međunarodni partner će finansirati rješenje problema

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik napomenuo da je Vlada Srpske obezbijedila 300.000 KM nedostajućih sredstava za saniranje prelaznih jama.

Vipotnik je naglasio da je problematika gudronske jame višedecenijska, ali da je velika vjerovatnoća da će projektom, koji bi trebao početi u januaru 2025. godine, konačno biti riješena, a koji će finansirati međunarodni partner.

Prema njegovim riječima, gudronska jama se nalazi na zemljištu čiji je vlasnik dijelom Rafinerija ulja Modriča, Republika Srpska i opština Modriča.

On je rekao da prema raspoloživim informacijama Dom zdravlja u Modriči nije imao zvanično prijavljenih slučajeva zdravstvenih problema zbog aerozagađenja uzrokovanog požarom.

Na današnjoj konferenciji za novinare rečeno je da su posljednja mjerenja kvaliteta vazduha pokazala da su određeni parametri u normali, neki su prekoračeni, ali i takvi znatno manji u odnosu na prvobitna mjerenja.

Na lokalitetu gudronska jama kod Modriče 14. avgusta izbio je požar koji je istog dana stavljen pod kontrolu, a zbog požara je proglašena vanredna situacija na dijelu opštine.

(MONDO)