Društvo

Rektor: Kampus nije parking već zaštićeno područje

Autor Željko Svitlica

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin pojasnio je danas spor sa gradskom inspekcijom u vezi naplate ulaza u Kampus Univerziteta, tj. u Zaštićeno područje "Univerzitetski grad".

Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Gajanin kaže da Kampus nije parking i da namjera Univerziteta nije bila da naplaćuje parking već ulaz u Zaštićeno područje "Univerzitetski grad", a na to, kaže rektor, imaju pravo

"Ovo nije parking. Ne možete reći: odoh da se parkiram u Zaštićeno područje Univerzitetski grad. Svi koji dolaze u zaštićeno područje moraju imati razlog dolaska. Obavezni smo da se brinemo za bezbjednost svih onih koji su smješteni u Univerzitetskom gradu. Donijeli smo odluku, ne o naplati parkinga, već o naplati ulaska onima kojih nemaju potrebu ulaska", rekao je Gajanin na današnjoj pres konferenciji.

Gajanin kaže da Univerzitet ima pravo da naplaćuje ulaz.

"Upravni odbor je u saglasnosti sa Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju donio takvu odluku, a to ministarstvo je proglasilo Univerzitet zaštićenim područjem. To je drugi rang poslije nacionalnih parkova. U obavezi smo da štitimo područje. Grad Banjaluka bi jako rado da za sve površine kaže da je parking. Ovo nije parking i mi ne gazdujemo parkinzima", tvrdi rektor banjalučkog Univerziteta.

Naplata ulaska motornih vozila u Zaštićeno područje "Univerzitetski grad" Univerziteta u Banjaluci uvedena je od 1. septembra, ali je nekoliko dana kasnije gradska inspekcija zabranila Univerzitetu da naplaćuje ulaz.

(MONDO)