Društvo

Donacija OEBS-a: Jedinicama za službene pse uručena oprema

Autor Dragana Božić

Agencijama za sprovođenje zakona u BiH danas je uručena oprema jedinicama za službene policijske pse kojom će biti ojačani kapaciteti u otkrivanju malog i lakog naoružanja, municije i eksploziva.

Izvor: SRNA/Nataša Čeremidžić

Oprema je uručena jedinicama koje koriste službene policijske pase u Agenciji za istrage i zaštitu BiH (Sipa), Graničnoj policiji BiH, Policiji Brčko distrikta, Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske, Federalnoj upravi policije i MUP-ovima Tuzlanskog, Unsko-sanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

Šef Misije OEBS-a ambasador Brajan Ageler rekao je da je otkrivanje oružja i eksploziva ključno kada je riječ o bezbjednosti i sprečavanju potencijalno štetnih incidenata.

"Donacija je dio šireg paketa podržške OEBS-a za 11 policijskih K9 jedinica u BiH koje imaju ulogu u očuvanju bezbjednosti", rekao je Ageler novinarima.

On je naveo da veliki broj međunarodnih partnera uključenih u ovaj projekat govori o odlučnosti da se BiH obezbijede kapaciteti za efikasno otklanjanje bezbjednosnih prijetnji.

Jasmin Selimović, iz projektnog tima za upravljanje malim oružjem i lakim naoružanjem pri Misiji OEBS-a u BiH rekao je da će ova donacija pomoći rad na otkrivanju malog oružja i lakog naoružanja.

"Donirana oprema je specijalizovana oprema i za vodiče i za službene pse. To su proizvodi za usvajanje mirisa kod pasa i zaštitna oprema za vodiče službenih pasa", rekao je Selimović.

Svečanost uručenja opreme, koja je upriličena u prostorijama Sipe u Istočnom Sarajevu, organizovana je u okviru OEBS-ovog projekta "Rješavanje bezbjednosnih rizika od nezakonitog posjedovanja, zloupotrebe i trgovine malim oružjem i lakim naoružanjem i pripadajućom municijom u BiH". 

(Srna)