Društvo

Fond zdravstvenog osiguranja objavio detalje: Saznajte sve o neinvazivnom prenatalnom testiranju trudnica u RS

Autor Dušan Volaš

Trudnice u Republici Srpskoj od 1. oktobra mogu da daju uzorke krvi za neinvazivno prenatalno testiranje u bolnicama i Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci, a ovu uslugu će u potpunosti finansirati Fond zdravstvenog osiguranja Srpske.

Izvor: Shutterstock

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske obavijestio je zdravstvene ustanove u Srpskoj o proceduri i načinu ostvarivanja prava na NIPT.

Uslugu će u potpunosti finansirati Fond u skladu sa Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju, kao i Programom neinvazivnog prenatalnog testiranja iz krvi trudnica za ovu godinu.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja je saopšteno da je Programom definisan i paket NIPT koji obuhvata određivanje rizika za poremećaje hromozoma kod fetusa - trizomija 21 (Daunov sindrom), trizomija 18 (Edvardsov sindrom) i trizomija 13 (Patau sindrom).

Pravo na ovaj test imaju sve trudnice bez obzira na godine, izuzev onih kod kojih test nije izvodljiv u sljedećim slučajevima: višeplodne trudnoće, trudnoća sa doniranom jajnom ćelijom, blizanačka trudnoća kod surogat majčinstva, u slučajevima nestalog blizanca i ako je trudnici transplantirana koštana srž.

Programom je propisana i procedura ostvarivanja ovog prava, a definisano je da pravo na NIPT trudnice ostvaruju kod svog nadležnog ljekara specijaliste ginekologije i akušerstva na primarnom nivou zdravstvene zaštite u zdravstvenoj ustanovi koja ima ugovor sa Fondom, odnosno kod ginekologa kod kojeg je žena registrovana.

Kako bi dobila uputnicu za NIPT, dodaje se u saopštenju, potrebno je da trudnica pravovremeno zakaže pregled kod izabranog ginekologa.

"Nadležni ginekolog daje preporuku za obavljanje procedure i izdaje uputnicu za NIPT ako trudnica ima indikaciju za ovaj test. Prije nego što ginekolog izda uputnicu, potrebno je da trudnica da pristanak na preporučenu proceduru NIPT-a, a obrazac pristanka dostupan je u `Prilogu jedan` ovog programa. Obrazac je dostupan i na internet stranici Fonda zdravstvenog osiguranja u linku `obrasci`, kao i na linku `propisi`, gdje je objavljen i Program", pojašnjavaju u Fondu.

Sa dobijenom uputnicom trudnica na proceduru neinvazivnog prenatalnog testiranja iz krvi odlazi u zdravstvenu ustanovu sekundarnog ili tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite sa kojom Fond ima potpisan ugovor.

"Zdravstvena ustanova u kojoj je uzet uzorak krvi trudnice dostavlja ga Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske koji uzorke šalje na analizu u ustanovu sa kojom je potpisao ugovor o pružanju ove vrste dijagnostike", navode iz Fonda.

Budući da su se u UKC-u Srpske stekli uslovi za ovu proceduru, prestaje potreba za refundiranjem troškova prenatalnog testiranja koje je do sada bilo omogućeno.

"Pravo na refundaciju imaće samo osiguranici koji su radili ili će uraditi NIPT do oktobra, odnosno dok se ne omogući uzimanje uzoraka u bolnicama i UKC-u /rok za refundacije je godinu dana/", napominje se u saopštenju.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja podsjećaju da je Program neinvazivnog prenatalnog testiranja iz krvi trudnica usvojen i za 2025. godinu u skladu sa Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju, a svi programi su dostupni i na internet stranici Fonda na linku "propisi" i "programi".