Društvo

Poplave donijele nevolje i Drvarčanima: Ulice neprohodne, najteže u Vrtoču, gdje strijepe od vode u kućama (VIDEO)

Autor Vesna Kerkez

U opštini Drvar na nekoliko lokacija ulice su potpuno neprohodne zbog obilnih padavina koje su izazvale odrone i klizišta, potvrdio je Dragoljub Bjeljac iz lokalne Službe za civilnu zaštitu.

Izvor: Služba za civilnu zaštitu Drvar

Bjeljac je rekao da je potpuno neprohodan put od Zorića raskršća do Podbrine.

"Veoma teška situacija na Putu oficirske škole prema mjestu Zavođe. To je, zapravo, regionalni put koji povezuje Drvar i Glamoč. Na putu je puno odrona, vode, ali i klizišta", naglasio je Bjeljac.

U MZ Vrtoče ogorčeni stanovnici nemoćno gledaju kako im bašte i voćnjaci nestaju pod vodom. Kažu da se ovo moglo spriječiti.

“Aktuelna vlast u Drvaru na čelu sa načelnicom Dušicom Runić je prošle godine pokrenula akciju rušenja mostića na potezu od Zorića raskršća ka Podbrini, koji su ustvari kanal za prolaz vode koja se u ovom barskom području dizanjem nivoa Unca zadržava na livadama koje graniče sa naseljenim područjem, tj. dvorištima kuća kako lokalci kažu “s donje strane ceste”.

Nekoliko mještana je intervenisalo da se obustavi rušenje, jer smo u međuvremenu čuli da nemaju dovoljno sredstava da se projekat završi. Tada su obustavljeni radovi, ali nisu pročistili prolaz, već su samo omogućili dalje urušavanje preostalih mostića, što se vremenom i desilo.

Sada je došlo je do toga da se povećava nivo vode koja prijeti da nam uđe u kuće, a nekima od nas voda je već u štalama, poplavljene su nam bašte, voćnjaci… “, kažu za MONDO mještani ove Mjesne zajednice.

Ugrožena su imanja i kuće porodica Šobot, Đumić, Simurdić, Pećanac…

Mještani napominju da su neke od ovih porodica izgubile članove u proteklom ratu i da, kao porodice palih boraca, smatraju da treba barem zbog te žrtve da se vodi računa o sigurnosti onih koji sada žive iza njih.

(MONDO/V.K.)

Tagovi