Društvo

Agencija za bankarstvo FBiH objavila mjere za ublažavanje negativnih posljedica uzrokovanih poplavama

Autor Dušan Volaš

Agencija za bankarstvo Federacije BiH donijela je mjere za ublažavanje negativnih posljedica uzrokovanih poplavama, s ciljem podrške fizičkim i pravnim licima i olakšanja ekonomskog oporavka od štete.

Izvor: Hgss - Hrvatska Gorska Služba Spašavanja

Agencija za bankarstvo donijela je dvije odluke – o posebnim mjerama koje banka i koje lizing društvo i mikrokreditna organizacija primjenjuju u vanrednim okolnostima.

Ovim odlukama propisuju se ključne mjere za postupanje subjekata bankarskog sistema, s ciljem ublažavanja i izbjegavanja negativnih ekonomskih posljedica i omogućavanje oporavka za građane, privredu, lokalne zajednice, kantone i FBiH, saopšteno je iz
Agencije.

U saopštenju se navodi da su ovim odlukama subjektima bankarskog sistema omogućene široke opcije prilagođavanja i djelovanja u nastalim okolnostima.

Omogućeno im je odobravanje posebnih mjera koje, između ostalog, uključuju odgađanje u otplati kreditnih obaveza, uvođenje grejs perioda za otplatu glavnice kreditnih obaveza, kao i druge mjere s ciljem olakšavanja servisiranja kreditnih obaveza klijenta i uspostavljanje održivog poslovanja klijenta.

Subjekti bankarskog sistema mogu uključiti i druge modalitete prilagođavanja načina i dinamike otplate obaveza, primjerene olakšice i druge oblike podrške fizičkim i pravnim licima koji su korisnici kredita, dodaje se u saopštenju.

Iz Agencije naglašavaju da će subjekti bankarskog sistema pristupati rješavanju zahtjeva klijenata koji trpe ekonomske posljedice uzrokovanim poplavama, te da je ostavljena i mogućnost da sami subjekti bankarskog sistema primijene mjere samostalno, ukoliko procijene da klijent nije u mogućnosti ostvariti kontakt sa kreditorom, subjektom bankarskog sistema.