Društvo

Banjalučki ćevap upisan u Registar tradicionalnih specijaliteta

Autor Nikolina Damjanić

Banjalučki ćevap je upisan u Registar oznaka tradicionalnih specijaliteta u BiH koji vodi Agencija za bezbjednost hrane BiH.

Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Rješenje o registraciji objavljeno je u "Službenom glasniku BiH", objavljeno je na sajtu Agencije za bezbjednost hrane BiH.

Zahtjev za registraciju podnijelo je Udruženje za očuvanje garantovane tradicije specijaliteta banjalučkih ćevapa.

Banjalučki ćevap je tradicionalno gotovo jelo koje se već nekoliko decenija priprema i konzumira na tradicionalan način.

Za razliku od ćevapa koji se pripremaju u drugim krajevima BiH, Balkana i Jugoistočne Evrope i imaju oblik valjka, ovaj proizvod je u obliku pločice koja se sastoji iz četiri spojena ćevapa i lepinje.

Na prigodnoj svečanosti održanoj u Banjaluci, 2. oktobra, šef Odjeljenja za sertifikaciju i označavanje hrane u Agenciji za bezbjednost hrane BiH Dragan Brenjo dodijelio je Dušku Tešanoviću, predstavniku Udruženja rješenje o registraciji banjalučkog ćevapa kao tradicionalnog specijaliteta.

(Srna/MONDO)