Društvo

Topao dan pred nama: Jutro oblačno, u nastavku dana razvedravanje

Autor Dragana Božić

U BiH će danas, nakon promjenljivog do pretežno oblačnog jutra uz moguću kratkotrajnu kišu samo ponegdje, tokom dana biti pretežno sunčano.

Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Najviša temperatura vazduha iznosiće od 17 do 21, na jugu do 24 stepena Celzijusova.

Kratkotrajna kiša ujutro moguća je u brdsko-planinskim predjelima na jugoistoku.

Na krajnjem jugu i sjeveru biće sunčanije, a prije podne će se nastaviti razvedravanje.

Tokom popodnevnih časova uslijediće prolazno naoblačenje sa zapada koje će se kretati ka istoku.

Na jugu će biti pretežno sunčano tokom cijelog dana, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Vjetar će biti slab, sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Temperatura vazduha izmjerena u 8.00 časova: Han Pijesak šest, Mrakovica, Sokolac, Čemerno sedam, Gacko, Kalinovik, Bjelašica, Glamoč osam, Kneževo, Livno devet, Banjaluka, Bileća, Bihać, Drvar, Jajce, Sarajevo, Sanski Most, Tuzla 10, Doboj, Mrkonjić Grad, Novi Grad, Prijedor, Ribnik, Srbac, Srebrenica, Zenica 11, Bijeljina, Višegrad, Foča 12, Trebinje 14, Mostar, Neum 15 stepeni Celzijusovih.

Najviše padavina u protekla 24 časa zabilježeno je u Kalinoviku 17 litara po metru kvadratnom, zatim na Sokocu i u Foči po 12, Višegradu 10 litara po metru kvadratnom. 

Stanje na putevima

Na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina u Republici Srpskoj i Federaciji BiH povećana je opasnost od odrona, a u kotlinama je mjestimično smanjena vidljivost zbog magle.

Na magistralnom putu Jablanica-Mostar, dionici Jablanica-Potoci od 19.00 do 7.00 časova saobraćaj je omogućen za sve kategorije vozila, dok je na istoj dionici saobraćaj obustavljen od 7.00 do 19.00 čaova. Za vrijeme obustave vozila mogu saobraćati alternativnim pravcima.

Na putu koji vodi od Jablanice prema Blidinju i dalje je obustavljen saobraćaj.

Na putu Konjic-Borci-Ruište mogu saobraćati putnička, kombi i terenska vozila, jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem.

Na regionalnom putu Drvar-Glamoč zbog oštećenja kolovoza zabranjen je saobraćaj za vozila preko 7,5 tona, a u funkciji su alternativni pravci.

Izmjene su zbog radova na magistralnom putu Gradiška - Nova Topola - Klašnice i izgradnje tri kružna toka na dionici Klašnice - Nova Topola, te na spoju magistralnih puteva Gradiška - Nova Topola i Čatrnja - Gradiška, kao i na regionalnom putu Teslić - Pojezera /granica sa FBiH/ zbog rekonstrukcije vodovodnog cjevovoda.

U toku je sanacija mosta na regionalnom putu Piperi - Mačkovac zbog čega je izmijenjen režim saobraćaja. Za vrijeme obustave vozila iznad tri i po tone biće preusmjerena na alternativne putne pravce Mačkovac - Čelić i Piperi - Lukavica - Brnjak, a vozila do tri i po tone na lokalne puteve preko Mačkovca i Vakufa.

Zbog radova u tunelima "Cera tri", "Strogonik", te "Pasjaci" i "Hamšil" izmjene su na magistralnom putu Brodar - Višegrad, kao i u tunelu "Kotva dva" na dionici Međeđa - Brodar.

Izmjene u saobraćaju, zbog radova, su i na magistralnom putu Donja Bukovica - Vršani i Vršani - Bijeljina, Trnovo - Miljevina u kanjonu rijeke Bistrice, Gacko - Tjentište u Sastavcima, na području Han Pijeska i Sokoca, Dobro Polje - Miljevina, Sastavci - Ustiprača, Brod na Drini - Hum, Gradiška - Kozarska Dubica, Teslić - Podjezera i na području Doboja gdje je u toku izgradnja auto-puta.

Zbog radova na vijaduktu Reljevo, na dionici auto-puta Sarajevo sjever - Butila, vozila saobraćaju jednom trakom u pravcu kretanja.

Na magistralnim putevima Matuzići - Doboj i Vitez - Kaonik zbog radova saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Sanacioni radovi aktuelni su i na magistralnim putevima: Livno-Kamensko /Podgradina/, Doboj-Gračanica /Brijesnica Velika/, Kladanj-Živinice, Prozor/Rama-Jablanica, Foča-Ustikolina i Tarčin-Konjic.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Na graničnom prelazu Karakaj kod Zvornika zabranjen je saobraćaj za vozila teža od pet tona najveće dozvoljene mase.

Teretna vozila teža od pet tona preusmjeravaju se na novi most Bratoljub u Bratuncu i na graničnom prelazu Rača, dok autobusi mogu koristiti prelaz Šepak. 

(Srna/Mondo)