• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Crne tačke odnijele 109 života: Podsjećamo na najopasnije puteve u Srpskoj

Autor Dušan Volaš

Crna statistika Ministarstva unutrašnjih poslova RS pokazuje da se na putevima u prošloj godini dogodilo 10.618 saobraćajnih nezgoda, što je za 7,3 odsto više u odnosu na 2022. godinu. Poginulo je 109 osoba što je za devet više u odnosu na prethodnu godinu

 Najopasniji putevi 2023 Izvor: Shutterstock

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske ponovo je skrenulo pažnju vozačima da u cilju bezbjednog učestvovanja u saobraćaju vožnju prilagode uslovima na putu i da vozilom ne upravljaju pod uticajem alkohola i opijata.

Evidencije MUP-a RS pokazuju da je najsmrtonosniji i najopasniji put u Republici Srpskoj tokom prošle godine bila dionica Gornja Vijaka – Derventa na kojoj je poginulo šest osoba, dok je isto toliko zadobilo teške tjelesne povrede.

Takođe, posmatrajući magistralne i regionalne puteve u Republici Srpskoj, tokom 2023. godine, među najugoženijim bila je i dionica Klašnice 2 – Šargovac, sa šest poginulih i sedam teško povrijeđenih osoba.

Kada je riječ o prošloj godini, u najopasnije dionice za prošlu godinu svrstani su i pravci Crna Rijeka – Granica Republike Srpske i granica BiH, Dragotinja – Prijedor i Mrkonjić Grad – Crna Rijeka, na kojima je ukupno poginulo 9 osoba, dok je 12 zadobilo teške tjelesne povrede.

Izvor: MUP RS

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske organizuje od 19. avgusta do 30. septembra 2024. godine javnu kampanju "Nijedan više" koja je usmjerena na podizanje svijesti građana o odgovornom ponašanju u saobraćaju.

Crna statistika Ministarstva unutrašnjih poslova RS pokazuje da se na putevima u prošloj godini dogodilo 10.618 saobraćajnih nezgoda, što je za 7,3 odsto više u odnosu na 2022. godinu. Poginulo je 109 osoba što je za devet više u odnosu na prethodnu godinu. Teško je povrijeđeno 616 osoba (više za 10,6 odsto nego lane), dok je lakše povrijeđeno 2.917 (više za 6,3 odsto). Broj nezgoda samo sa materijalnom štetom (8.160) je veći za 7,6 odsto.

Najveći broj saobraćajnih nezgoda dogodio se na području PU Banjaluka (4.857), a najmanje na području PU Mrkonjić Grada (217), što je u skladu sa teritorijom koju pokrivaju, brojem stanovnika, brojem registrovanih vozila i frekvencijom vozila u saobraćaju, podaci su MUP-a RS.

Najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda prošle godine, po podacima policije, bili su neprilagođena brzina kretanja vozila (30,3%), strana kretanja (18,3%), nepoštovanje prvenstva prolaza (8,8%), vožnja pod dejtstvom alkohola (10,7%) i skretanje (8%).

Napomena:Preuzimanje teksta, dijelova teksta, vijesti, autorskih fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora (autor članka) i linka ka Mondo portalu.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE