Društvo

U utorak sahrana žrtvama poplava u Donjoj Jablanici

Autor Dragana Božić

U utorak, 15. oktobra ove godine biće održana sahrana svim žrtvama u Jablanici, tačnije, mještanima naselja Donja Jablanica i Zlate koji su svoje živote izgubili u katastrofalnim poplavama koje su prije nekoliko dana pogodile ovo i još nekoliko mjesta u BiH.

Izvor: FUCZ/Facebook

Obred će biti održan u gradskom haremu “Jasen” u 14:00 sati, za 18 osoba koje su život izgubile na području Jablanice dok se za jednom osobom i dalje traga.

Kako je rečeno za N1, nakon obreda porodice žrtava će moći odlučiti gdje će ukopati svoje najmilije.

Rekli su i to da je većina njih izrazila želju da stradalim članovima porodice, prijatelja i komšija posljednji počinak bude u Donjoj Jablanici.

Podsjećanja radi, Donja Jablanica i selo Zlate su u ovim katastrofalnim poplavama pretrpjele najveće posljedice i kada je riječ o materijalnim oštećenjima, a i što je najgore, u ljudskim gubicima.

Mještani i dalje u nevjerici i šoku pričaju o ovoj tragediji, a pogotovo oni koji su ostali bez jednog ili više člana porodice.

Potresla ih je, kako su rekli i smrt svakog komšije jer su se svi međusobno poznavali i disali kao jedno.

Bez krova nad glavom su gotovo svi ostali, a oni koji nisu sabiraju ogromne materijalne štete na svojim domovima koje će teško biti nadomjestiti.

Mnogi od njih se ne žele nikada više vratiti i živjeti u ovom mjestu, dok ima i onih koji opet sanjaju o tome da žive i privređuju na ovom području.

Iznad Donje Jablanice je bio i kamenolom koji je sada predmet istražnih organa, a zbog navoda mještana da nije imao koncesiju i da nije nadziran. On se uslijed bujičnih poplava i klizišta sručio doslovno na ovo naselje i napravio apokaliptične prizore.

Mnogi vjeruju da je taj kamenolom bio jedan od uzroka ovako velike razmjere katastrofe koja je pogodila Donju Jablanicu, selo Zlate, ali i okolna mjesta koja su i dalje odsječena i teško im se ili nikako ne može prići.

Volonteri su i dalje na terenu, štete se saniraju, ali rane i bol mještana još dugo neće.

Inače, osim Jablanice, poplave su pogodile i Konjic gdje je najviše stradalo Buturović Polje i na području ovog mjesta pronađene su četiri žrtve poplava. U Kiseljaku i Kreševu u Srednjobosanskom kantonu se zbrajaju materijalne štete dok su u Fojnici pored takvih posljedica, stradale i tri osobe.

Traga se za još dvije osobe – jednom u Jablanici i jednom u Konjicu. Ukupan broj stradalih od poplava za sada je 25.

(Mondo)