Društvo

U Sarajevu protest zbog Nobela Handkeu: "Kao da su ga dali Miloševiću"

Autori mondo.ba Fena

Predstavnici "Udruženje žrtava i svjedoka genocida u BiH" organizovalo je danas mirno okupljanje ispred zgrade Ambasade Švedske u centru Sarajeva, zbog odluke da se Nobelova nagrada dodijeli austrijskom književniku Peteru Handkeu.

Učesnici protesta smatraju da je nagrada Handkeu isto kao da je dodijeljena nekadašnjem srpskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću, kojeg je pisac podržavao.

Udruženje majki Srebrenice držalo je fotografije Handkea na kojima se vidi da je bio u Srebrenici u ljeto 1996., prenio je sarajevski portal Klix.

Predsjednica tog udruženja, Munira Subašić, je predala pismo Ambasadi za kralja i kraljicu Švedske u kojom ih upozorava da je, kako kažu, nagrada dodjeljena nekome ko je podržao zločin.


"Nagradu su mogli da dodijele i Karadžiću i Mladiću i svima koji su počinili zločine nad muslimanima", rekla je Subašić.

Pozvali su sve, pogotovo Akademiju Švedske da odustane od dodjele nagrade i napravi presedan.

"Ispoštujte Nobela koji je osnovao fondaciju radi drugačijih izuma. Nadam se da će naš apel uroditi plodom. On je podržavao zločince i ne zaslužuje je", rekao je jedan od protestanata.

Simbolično protest je organizovan na dan kada će nagrada biti dodijeljena.