• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nepoznati detalji o Handkeovom boravku u Banjaluci

Autor mondo.ba

Poznati banjalučki advokat Jevto Janković bio je domaćin u Banjaluci austrijskom piscu, ovogodišnjem nobelovcu, Peteru Handkeu. Prisjetio se zanimljivih andegdota iz vremena piščevog boravka u Banjaluci.

Janković, koji je bio i predsjednik Udruženja srpsko-grčkog prijateljstva, tri puta je u gradu na Vrbasu ugostio ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za književnost Petera Handkea. 

Kaže da poslije Arčibalda Rajsa na zapadu nije postojao veći prijatelj srpskog naroda od Petera Handkea

Za ''Glas Srpske'' je ispričao da je prvi put bio domaćin Handkeu na molbu tadašnjeg šefa Predstavništva RS u Parizu Miodraga Jankovića, dodajući da se Handke tada zadržao svega nekoliko dana i da jednostavno nije želio da sa sastane ni sa jednim političarem.

Ni tokom druge posjete Banjaluci u jesen 1996. Handke nije želio da razgovara ni sa jednim političarem, ali ističe da ga je "nekako nagovorio da se sastane sa tadašnjim gradonačelnikom Predragom Radićem."

Janković otkriva da je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je tada bio ambasador Austrije u BiH, tražio od njega da osujeti Handkea u namjeri da ode u Beograd.

- Doslovno mi je rekao “vama će pomoći austrijska država, ali Handke mora da ne ode kod Slobodana Miloševića”. Rekao sam mu da ću vidjeti da li Peter želi da se sastane sa njim, a kada sam to pitao Petera, on mi je odgovorio “to je špijun, ne želim s njim da razgovaram” - prisjeća se Janković. 

On ističe da je Handke po svaku cijenu želio da ide u Beograd, gdje se tada odlazilo isključivo koridorom da je čak pitao koliko mu treba da pješke ode u Beograd.

On dodaje da su tada u kombiju kojim je grupa Grka išla za Beograd izbacili zadnja sjedišta i napravili drvene klupe kako bi više ljudi moglo stati.

- Handke je na drvenim daskama otišao za Beograd. Šofer mi je rekao da su putovali 14 časova, a kasnije sam čuo da se sastao sa Slobodanom Miloševićem - kaže Janković.

Janković je Handkea treći put ugostio 2002. ili 2003. godine, ali je tada već bio pod sankcijama OHR-a, jer ga je 2002. godine tadašnji visoki predstavnik Volfgang Petrič smijenio sa funkcije istražnog sudije banjalučkog Osnovnog suda.

- Rekao sam mu “Petere, mene je smijenio tvoj zemljak”, a on mi je odgovorio “vi Srbi samo morate izdržati. Vi ste u pravu” - prisjeća se Janković.

Janković smatra da Republika Srpska, a posebno grad Banjaluka treba da se oduže Handkeu i da bar jednom trgu daju njegovo ime.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE