Društvo

Reakcije na slučaj Pazarić: Zakoni su dobri, ali...

Izvor MONDO/Srna

Pitanje zaštite djece se mora riješiti sistemski; mnogi zakoni su dobri, ali potrebno je podići nivo odgovornosti ljudi koji rade u ovoj oblasti, smatra ombudsman za djecu RS.

Ombudsman za djecu RS, Dragica Radović kaže je ova institucije u 2018. godini zaprimila 670 prijava koje se odnose na različite oblike zlostavljanja i zanemarivanja djece.

Ona kaže da se pitanja zaštite djece moraju sistemski rješavati.

Radovićeva je istakla da u BiH moraju biti poštivane Konvencija UN o pravima djece i Konvencija o pravima lica sa invaliditetom, kojima je propisano da države potpisnice moraju preduzeti sve kako bi djeca bila zaštićena.

"Dešavanja u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić su za nepovjerovati. Teško je komentarisati situaciju u ovom zavodu, ali je sigurno da su sada na potezu institucije Federacije BiH kako bi bile utvrđene sve činjenice", rekla je Radovićeva za Alternativnu televiziju.

Ona je naglasila da je potrebno sačiniti i dodatne stručne analize koje će se odnositi na medicinski tretman mentalno invalidne djece i omladine.

"U Republici Srpskoj imamo kvalitetne zakone koji su usklađeni sa Konvencijom o pravima djece, ali moramo podići odgovornost lica u socijalnim službama", dodala je Radovićeva.

Ombudsmani za ljudska prava BiH juče su u podsjetili da su prošle godine sačinili specijalni izvještaj o stanju prava lica sa intelektualnim i mentalnim teškoćama u BiH i tom prilikom obišli sve ustanove socijalne zaštite u BiH, kao i ustanove u kojima su hospitalizovana lica sa mentalnim poremećajima, uključujući i Zavod u Pazariću.

"Tokom obilaska razgovarano je sa rukovodstvom ustanova i bolnica, sa korisnicima i pacijentima, a svi utisci i utvrđene činjenice detaljno su opisani u izvještaju. U ovom dokumentu su nadležnim organima i ustanovama upućene konkretne preporuke u skladu sa osnovnim principima predviđenim međunarodnim standardima, a sve s ciljem unapređenja položaja ovih lica", navodi se u saopštenju.