Društvo

Obustava nastave u školama i fakultetima u Brčkom

Autor SRNA

Nastava u osnovnim i srednjim školama, kao i visokoškolskim ustanovama na području Brčkog od sutra se obustavlja do daljeg, odlučila je Vlada distrikta, nakon što je proglasila ugroženost stanovništva od širenja zaraze virusom korona.

Izvor: YouTube/screenshot/

Zamjenik gradonačelnika Anto Domić rekao je novinarima da će ova mjera trajati sve dok postoji opasnost i da će Krizni štab svakih sedam dana procjenjivati situaciju.

"Ovakva odluka donesena je na osnovu odluka Svjetske zdravstvene organizacije i trendova u ostatku BiH i zemalja u okruženju", istakao je Domić.

On je naglasio da do 1. maja neće biti ekskurzija.

Prema njegovim riječima, naložena je pojačana dezinfekcija javnog prevoza, a Vlada će sutra na vanredom zasjedanju donijeti odluku o daljoj organizaciji javnih skupova i precizirati ostale mjere zaštite, prije svega u šalterskim salama.

"Javna zdravstvena ustanova `Zdravstveni centar Brčko` zadužena je da nabavi dodatnu opremu i zaštitna sredstva za zdravstvene radnike da bi bili bezbjedni u slučaju kontakta sa zaraženima. Direkcija za finansije sutra će nas informisati o raspoloživim sredstvima za nabavku te opreme", rekao je Domić.

On je podsjetio da u distriktu nema zaraženih virusom korona, te da je osam osoba pod ljekarskim nadzorom i napomenuo da će Vlada biti u stalnom zasjedanju.

Šef Pododjeljenja za javno zdravstvo Anđa Nikolić rekla je novinarima da distrikt nema ni kadar, niti opremu za rad u slučaju pojave virusa korona, navodeći da je stepen opasnosti za Brčko između srednjeg i visokog.

Nikolićeva je dodala da se testovi analiziraju na klinici u Sarajevu, a u slučaju potrebe će ih slati i u Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banjaluci.

Podsjećamo, Vlada Republike Srpske juče je donijela niz preventivnih mjera kojima je, između ostalog, nastava u svim osnovnim i srednjim školama, kao i fakultetima obustavljena do kraja marta.

Obustava nastave danas je predložena i u Federaciji BiH.