Društvo

Novi slučaj zaraze u BiH: Pacijent iz Tešnja pozitivan na koronavirus

Autor mondo.ba

U Bosni i Hercegovini danas je potvrđen jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, čime je broj oboljelih od COVID-19 porastao na 25.

A health official prepares to take samples for a coronavirus test from a journalist in Bucharest, Romania, Friday, March 13, 2020 after it was confirmed that a senator who attended several meetings in the building tested positive for the infection. The caretaker prime minister of Romania, Ludovic Orban, said in a press conference at the parliament, the government, including all ministers, as well as the leadership of the ruling National Liberal Party and all its senators, are going into quarantine after one of the governing party's senators, who took part in high-level meetings, who confirmed to be infected with the coronavirus. (AP Photo/George Calin)
Izvor: Tanjug/ George Calin

nadolija javlja da je testiranje izvršeno na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, a riječ je o osobi iz Tešnja koja je nedavno boravila u Italiji.

Osim spomenutog pacijenta, izvršena su testiranja pacijenata iz Goražda i Sarajeva te su rezultati bili negativni, prenosi N1.

Do sada je potvrđeno 20 osoba zaraženih korona virusom u Republici Srpskoj i pet u Federaciji BiH. Prvi slučaj korona virusa u BiH potvrđen je 5. marta u Banjaluci.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) 11. marta je zbog širenja korona virusa proglasila "globalnu pandemiju". Od COVID-19 u svijetu je umrlo više 6.600 ljudi, a potvrđeno je preko 160.000 slučajeva zaraze korona virusom u više od 145 zemalja, govore podaci SZO-a.