• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predsjedništvo BiH: Proglasiti stanje prirodne ili druge nesreće

Autor SRNA

Na današnjoj vanrednoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine doneseno je 18 zaključaka o mjerama u svrhu sprečavanja širenja novog koronavirusa Covid-19.

 Predsjedništvo BiH: Proglasiti stanje prirodne ili druge nesreće Izvor: Fena/ Almir Razić

Predsjedništvo BiH očekuje od Savjeta ministara da proglasi stanje prirodne ili druge nesreće izazvane pandemijom virusa korona u skladu sa Okvirnim zakonom o zaštiti i spasavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u BiH, te da se u skladu sa ovim zakonom popuni i aktivira Koordinaciono tijelo BiH za zaštitu i spasavanje.

Razmatrajući aktivnosti institucija u BiH u vezi sa pandemijom virusa korona, Predsjedništvo je na današnjoj vanrednoj sjednici ocijenilo da institucije u BiH pravovremeno reaguju i preduzimaju niz mjera kojima se sprečava širenje epidemije, te da podržava napore nadležnih institucija u vezi sa krizom.

Možda će vas zanimati

Predsjedništvo BiH traži od svih institucija da nastave aktivnosti i da urgentno preduzimaju potrebne mjere, u skladu sa stepenom opasnosti.

U zaključcima sa sjednice Predsjedništva BiH, kojoj su prisustvovali predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, predsjednici vlada Republike Srpske Radovan Višković i Federacije BiH Fadil Novalić, naglašava se da će biti u kontinuiranom kontaktu i pozivaju druge institucije da ostanu u stalnoj komunikaciji kako bi obezbijedili blagovremeno donošenje odluka i reagovanje na krizu.

Predsjedništvo BiH smatra da je odluka Savjeta ministara o ulasku stranih državljana iz zemalja zahvaćenih pandemijom adekvatna, te da je treba na dnevnom nivou analizirati i u skladu sa potrebom i preporukama nadležnih zdravstvenih institucija dopunjavati.

Predsjedništvo podržava inicijativu za uvođenje karantina na graničnim prelazima, uz spremnost da odobri vojnu opremu na osnovu zahtjeva nadležnih zdravstvenih institucija.

Promet robe treba regulisati olakšanim režimom, uz pridržavanje sanitarnih standarda za borbu protiv virusa korona.

Od Savjeta ministara Predsjedništvo BiH traži da se broj graničnih prelaza svede na minimalan broj neophodan za povratak državljana BiH i nesmetan promet robe, sve u dogovoru sa susjednim zemljama.

Predsjedništvo BiH naređuje Oružanim snagama BiH da stave na raspolaganje sve svoje resurse za potrebe zaštite od pandemije.

Upotreba resursa Oružanih snaga BiH biće definisana posebnim odlukama Predsjedništva BiH, a na zahtjev nadležnih institucija.

Od svih građana i pravnih lica Predsjedništvo BiH traži da se strogo pridržavaju uputstava nadležnih institucija o ponašanju u ovoj situaciji.

Predsjedništvo BiH traži od Savjeta ministara, vlada Republike Srpske i Federacije BiH, kantonalnih vlada, Vlade Brčko distrikta i lokalnih zajednica da hitno preduzmu mjere iz vlastite nadležnosti kako bi se ublažile posljedice krize na poslovanje privrednih subjekata u BiH i zaposlenih u tim subjektima.

Od Savjeta ministara zahtijeva se da intenzivira komunikaciju sa svim međunarodnim organizacijama i institucijama koje mogu pružiti pomoć BiH u ovoj situaciji.

Predsjedništvo BiH i druge nadležne institucije razmotriće mogućnost upotrebe rezervnih sredstava Centralne banke BiH u svrhu amortizovanja efekata krize.

Od nadležnih nivoa vlasti Predsjedništvo BiH očekuje da u skladu sa svojom nadležnošću donose odluke o radu javnih službi, te kretanju i okupljanju ljudi.

Pozivaju se državljani BiH koji borave u inostranstvu da odgode dolaske i posjete BiH u periodu intenzivnih mjera na suzbijanju širenja virusa korona.

Predsjedništvo BiH poziva Savjet ministara da pripremi prijedlog zakona o izmjenama Zakona o javnim nabavkama i uputi ga u hitnu parlamentarnu proceduru kako bi se otklonile prepreke za hitnu nabavku opreme i drugih stvari potrebnih za suzbijanje širenja virusa korona.

U zaključcima sa današnje sjednice Predsjedništvo BiH traži od Savjeta ministara da, na osnovu iskazanih potreba entitetskih, kantonalnih i vlade Brčko distrikta, sačini listu urgentnih potreba za sredstvima neophodnim za borbu protiv virusa korona.

Predsjedništvo BiH zadužuje sve nadležne institucije da na sedmičnom nivou dostavljaju informaciju o realizaciji zaključaka i definisanih operativnih mjera.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE