• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpska vraća cijene na stanje prije virusa, U FBiH zabrana poskupljenja

Autor Agencije

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić izjavila je da je Vlada danas usvojila Uredbu o vraćanju cijena na nivo od 5. marta kada je u Srpskoj potvrđen prvi slučaj lica zaraženog virusom korona.

 Cijene zbog korona virusa RS FBiH Izvor: Guliver/Getty /Thinkstock

"Cijene koje su bile 5. marta ostaju na snazi i za ubuduće dok traje situacija u kojoj se nalazimo", rekla je Gašićeva nakon vanredne sjednice Vlade.

Prema njenim riječima, na ovaj korak su se opredijelili kako bi pružili dodatnu sigurnost građanima.

"Na ovaj način želimo da ukažemo ljudima da nema razloga za paniku. Naše tržište je uredno snabdjeveno, imamo dovoljne količine svih osnovnih životnih namirnica, a uredan je i protok robe. Građani mogu da budu sigurni da neće biti bezrazložnog povećanja cijena osnovnih životnih namirnica", naglasila je Gašićeva.

Pročitajte i ovo

Ona je dodala da Vlada čini sve što može da zadrži redovno funkcionisanje društva.

"Nema potrebe za stvaranje zaliha, a cijene držimo pod kontrolom. Svi treba samo da budemo samodisciplinovani i da se pridržavamo mjera koje su propisali Mininistarstvo zdravlja i Institut za javno zdravstvo jer ćemo prateći instrukcije i upustva svi doprinijeti tome da što prije i na bezbolniji način izađemo iz ove situacije", rekla je Gašićeva.

U RS je danas uvedena vanredna situacija.

Federacija: Zabrana poskupljenja

U Federaciji BiH /FBiH/ od danas stupa na snagu odluka o zabrani povećanja cijena proizvoda u trgovinama na veliko i malo, a svi koji prekrše odredbe Zakona o kontroli cijena biće kažnjeni kaznama koje iznose od 1.000 KM do 10.000 KM, izjavio je federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović.

Sačinjena je lista 20 grupa proizvoda za koje se strogo zabranjuje povećanje cijena, a među njima su brašno i proizvodi od brašna, mlijeko i mliječni proizvodi, meso i mesne prerađevine, jaja, šećer, ulje, dječija hrana, higijenske potrepštine, dezinfekciona sredstva, te rukavice i maske.

Prema njegovim riječima, Zakon o kontroli cijena predviđa sve moguće slučajeve kada može doći do znatnog poremećaja cijena, a to se upravo počelo dešavati kada je potvrđen prvi slučaj zaraze virusom korona u BiH 5. marta.

On je pojasnio da pravna lica koja ne poštuju ovu odluku mogu biti kažnjena od 1.000 KM do 10.000 KM, a četvrtina tog iznosa je kazna za fizičko, odnosno odgovorno lice koje prekrši zakon.

"Bitno je da se ovo objavi kako bi se trgovci upoznali i uozbiljili. Cilj je da preventivno djelujemo da bi se spriječilo nerealno formiranje cijena", rekao je Vujanović.

On je pozvao građane da, ukoliko uoče kršenje zakona, odmah prijave Federalnoj, kantonalnoj ili gradskoj upravi za inspekcijske poslove, prenose federalni mediji.

Građani Sarajeva sve nepravilnosti u vezi sa cijenama mogu prijaviti na broj telefona 033 226-644.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE