Društvo

Zvaničnici Srpske čestitali Međunarodni praznik rada

Autor agencije/MONDO

Zvaničnici Republike Srpske uputili su čestitke svim građanima, radnicima i sindikalnim organizacijama povodom 1. maja - Međunarodnog praznika rada.

Izvor: MONDO, Mario Milojević

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je u čestitiki da se ma Međunarodni praznik rada, koji predstavlja simbol borbe za radnička prava, socijalnu pravednost i solidarnosti, s ponosom prisjećamo svih onih koji su se izborili za pravedniji odnos prema radnicima i zahvaljujemo onima koji danas, kroz kvalitetan socijalni dijalog, zagovaraju unapređenje opšteg standarda radnika.

"Ove godine 1. maj obilježavamo u drugačijim okolnostima. Posebnu zahvalnost i podršku upućujem radnicima u Republici Srpskoj koji obavljaju najizazovnije poslove u borbi protiv pandemije izazvane virusom korona, te koristim priliku da još jednom apelujem na građane da se pridržavaju svih zvaničnih preporuka i preventivnih mjera, kako bismo iz zdravstvene i ekonomske krize izašli sa što manje posljedica", navela je predsjednica Republike Srpske.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je Međunarodni praznik rada, poručivši da će Parlament, zajedno sa Vladom Srpske i svim nadležnim organima i institucijama, dati maksimalan doprinos u očuvanja radnih mjesta, zaštite i poboljšanja prava radnika i podrške privredi u Republici Srpskoj u situaciji izazvanoj pandemijom virusa korona.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković čestitao je 1. maj, pozvavši sve da na ovaj dan, koji je simbol borbe za prava radnika, socijalnu pravdu i radničku solidarnost, zajedno u izmijenjenim uslovima života i rada izazvanih panedmijom virusa korona, istrajemo u borbi za ostvarivanje ovih ideala i doprinesemo stavaranju što kvalitetnijih uslova života i rada u našem društvu.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je 1. maj - Međunarodni praznik rada svim radnicima, sindikatima i građanima BiH, poželjevši da ga provedu u dobrom zdravlju, uz poštovanje svim mjera zaštite s ciljem savladavanja širenja epidemije virusa korona.

S obzirom na činjenicu da i ovaj praznik dočekujemo u vanrednim okolnostima, želim da zahvalim svim zaposlenim i sindikalnim organizacijama na odgovornom odnosu i razumijevanju čime su dali nemjerljiv doprinos u borbi sa ovom pošasti koja je zahvatila cijeli svijet - istakao je Dodik.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija povodom Međunarodnog praznika rada, uputio je čestitku sindikatima, radnicima i građanima.

"U ime Savjeta ministara i u svoje ime, čestitam svima Međunarodni praznik rada, koji ove godine obilježavamo u vrijeme globalne pandemije uzrokovane virusom korona. Koristim ovu priliku da zahvalim svima, naročito doktorima, zdravstvenim i svim drugim radnicima, rudarima, poljoprivrednicima i vozačima koji ulažu ogromne napore u ispunjavanju trenutnih prioriteta da sačuvamo ljudske živote i obezbijedimo da naši građani imaju sve što je potrebno. Zahvaljujem i građanima koji odgovornim ponašanjem pomažu društvu u savladavanju izazova", naveo je Tegeltija u čestitki.

Međunarodni praznik rada – Prvi maj obilježava se širom svijeta u znak sjećanja na dan kada su radnici u Čikagu štrajkom i protestima počeli da se bore za svoja radnička prava.

Prvog maja 1886. više desetina hiljada radnika zahtijevalo je bolje uslove rada i osmočasovno radno vrijeme.