Društvo

U Srpskoj 66 novozaraženih, jedan smrtni slučaj

Autor mondo.ba

V.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković potvrdio je da je u posljednja 24 sata potvrđeno 66 novootkrivenih slučajeva zaraženih korona virusom u Srpskoj.

Izvor: Dušan Volaš, MONDO

Testiran je 381 uzorak, a prema mjestu prebivališta 16 osoba je iz Bijeljine, šest iz Zvornika, po četiri osobe iz Banjaluke i Foče, po tri su iz Gacka, Istočne Ilidže, Istočnog Novog Sarajeva, Pala i Rogatice, po dvije osobe iz Višegrada, Laktaša, Mrkonjić Grada, Prnjavora, Sokoca, Han Pijeska, Šekovića i Bratunca i po jedna osoba je iz Bratunca, Gradiške, Kneževa, Milića, Prijedora, Rudog i Šamca.

U protekla 24 sata zabilježen je i jedan smrtni slučaj, a u pitanju je muškarac starije životne dobi iz Šamca. 

"Imamo nastavak nepovoljne epidemiološke situacije u RS, mada u pojedinim opštinama imamo i poboljšanja... I dalje apelujemo na građane da se pridržavaju propisanih mjera, a najvažnije su - održavanje fizičke distance, nošenje zaštitne maske, lična higijena i dezinfekcija.

Najveći problem i dalje su su društvena okupljanja na kojima se građani ne pridržavaju propisanih mjera", rekao je Zeljković.

On je najavio da će u toku ove sedmice Institut zajedno sa Stručno-operativnim timom Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite razmotriti sve donesene zaključke, te eventualno predložiti njihovo produženje.

Epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Jelena Đaković Dević precizirala je da je do sada u RS testirano 48.589 osoba, koronavirus potvrđen kod njih 4.488, a oporavljenih je 2.180.

"Najviše inficiranih osoba ima srednje tešku kliničku sliku, a većinom su zaražene osobe u životnoj dobi od 30 do 64 godine", rekla je ona.