Prava i obaveze

Kućni red na Tunjicama: Šta vas čeka ako se nađete u zatvoru?

Autor Bojana Ninković

Osuđenici u Kazneno popravnom zavodu "Banjaluka" između ostalog imaju pravo na godišnji odmor, novčanu naknadu za rad, intimne posjete, vjerske obrede, posebnu ishranu za vrijeme posta i druga prava utvrđena kućnim redom ove ustanove.

NORWICH, UNITED KINGDOM - AUGUST 25: (EDITORS NOTE: IMAGES EMBARGOED FOR PUBLICATION UNTIL 0001GMT AUGUST 26, 2005) 19 year old inmate James looks out of the window of the Young Offenders Institution attached to Norwich Prison on August 25, 2005 in Norwich, England. A Chief Inspector of Prisons report on Norwich Prison says healthcare accommodation was among the worst seen, as prisoners suffered from unscreened toilets, little natural light, poor suicide prevention, inadequate education and training for long-term prisoners. (Photo by Peter Macdiarmid/Getty Images)
Izvor: Peter Macdiarmid/Getty Images Europe

Konkretno, kućnim redom KPZ „Banjaluka“ koji je stupio na snagu u junu ove godine reguliše se ponašanje kako osuđenika, tako i službenih lica zaposlenih u Zavodu.

„Zatvoreniku koji izdržava kaznu zatvora u trajanju do godinu dana, a koji je na radu u ustanovi proveo neprekidno najmanje šest mjeseci, obezbjeđuje se godišnji odmor u trajanju od jednog radnog dana za svaki navršeni mjesec rada“, istaknuto je u Kućnom redu ove ustanove.

Kako je navedeno, zatvorenik godišnji odmor, po pravilu, koristi u namjenskim prostorijama ustanove, a ustanova zatvoreniku omogućava da neiskorišćeni dio godišnjeg odmora iskoristi najdalje do kraja juna naredne kalendarske godine.

„U godišnji odmor uračunavaju se i subote, osim onih koje padaju u dane republičkih praznika i drugih dana kada se po zakonu ne radi. Zbog organizacije izvršenja kazne zatvora i kontinuiranog sprovođenja tretmana, godišnji odmor može se koristiti u dva dijela, ako to zahtijeva priroda posla koju zatvorenik obavlja i u zavisnosti od želje i potrebe zatvorenika, vodeći računa da period između dva godišnja odmora ne može biti kraći od dva mjeseca,“stoji u Kućnom redu.

Zatvoreniku koji izdržava kaznu zatvora u trajanju dužem od godinu dana, a koji je na radu u ustanovi proveo neprekidno 11 mjeseci, obezbjeđuje se godišnji odmor u trajanju od 18 radnih dana u toku godine.

Možda će vas zanimati

Kada su u pitanju novčane naknade, prema ovom dokumentu, zatvorenici koji rade u okviru privredne jedinice imaju pravo na naknadu za svoj rad, u skladu sa Zakonom.

Zatvorenik, kako je istaknuto, slobodno raspolaže novcem ostvarenim od naknade i nagrade za svoj rad, izuzev u slučajevima propisanim Zakonom, a osnovica za obračun mjesečne naknade za rad zatvorenika ne može biti manja od 20 odsto od najniže cijene rada u RS.

„Visina naknade za rad zatvorenika utvrđuje se prema vrsti posla, količini i kvalitetu rada, dužini radnog vremena i doprinosu u ostvarivanju produktivnosti i ekonomičnosti poslovanja“, stoji u Kućnom redu.

Takođe je i istaknuto, da zatvorenici mogu da zadovoljavaju svoje vjerske i duhovne potrebe i da učestvuju u vjerskim obredima ili skupovima organizovanim unutar ustanove, te da koriste vjersku literaturu, u skladu sa vjerskim propisima konfesije kojoj pripadaju.

Navedeno je i to da se zatvorenicima-vjernicima za vrijeme posta, omogućava ishrana po vjerskim propisima tog posta.

Osim ovog, po odobrenju direktora ustanove, zatvoreniku se, zavisno od klasifikaciono-stimulativne grupe u koju je raspoređen, može dozvoliti intimna posjeta bračnog ili vanbračnog druga.

„Prostorija za intimne posjete je prostrana, čista, osvijetljena, zagrijana prema potrebi, prozračna, sa odgo-varajućom sanitarnom prostorijom i uređajima, bračnim krevetom ili francuskim ležajem, čistom posteljinom, ručnicima i ima sto, dvije stolice, ormarić za odlaganje garderobe i istaknutim natpisima putem kojih korisni- ci tih prostorija mogu da se upoznaju sa informacijama o vremenu i uslovima odvijanja intimne posjete“, istaknuto je u dokumentu.