Otkaz za uzimanje poklona od zatvorenika

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pravilnik stupio na snagu

Otkaz za uzimanje poklona od zatvorenika

Autori mondo.ba Autori Nezavisne novine
Autori mondo.ba Autori Nezavisne novine

Primanje poklona od zatvorenika, pritvorenika i članova njihovih porodica smatra se težom povredom radnih obaveza i dužnosti, za šta se može izreći novčana kazna ili, pak, mjera prestanka radnog odnosa.

Izvor: Guliver/getty images/iStock / Getty Images Plus/Easylight

Navedeno je to u Pravilniku o disciplinskoj odgovornosti zaposlenih u ustanovama za izvršenje krivičnih i prekršajnih sankcija, koji je stupio na snagu u Srpskoj.

Njegove odredbe, osim za zaposlene, primjenjuju se i u postupku utvrđivanja disciplinske odgovornosti direktora ustanove i njegovog zamjenika.

Možda će vas zanimati

Radnici ustanove odgovorni su za povrede radnih obaveza i dužnosti koje mogu biti lakše i teže, u skladu sa Zakonom o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija.

Lakšom povredom radnih obaveza i dužnosti smatra se postupanje koje je izazvalo ili je moglo izazvati štetne posljedice manjeg značaja.

Tu spadaju učestalo kašnjenje, neopravdano odsustvo u toku radnog vremena i odlazak sa posla prije isteka radnog vremena. Lakšom povredom smatra se i neblagovremeno, nesavjesno ili neodgovorno obavljanje poslova i zadataka usljed kojih nisu nastupile štetne posljedice.

Za lakše povrede može se izreći ukor ili novčana kazna u iznosu do 20 odsto od mjesečne plate zaposlenog, a najviše u trajanju do tri mjeseca.

U pravilniku se navodi da se, u skladu sa zakonom, težom povredom radnih obaveza i dužnosti smatra postupanje koje je izazvalo ili je moglo izazvati štetne posljedice većeg značaja.

Tu, uz primanje poklona od zatvorenika, pritvorenika i članova njihovih porodica, spada, recimo, i trgovanje i razmjena robe sa zatvorenim i pritvorenim licima.

Strogo je kažnjivo i svako dogovaranje sa zatvorenicima i pritvorenicima, čime se ometa istraga ili pomaže bjekstvo.

Težom povredom smatra se i neprijavljivanje zavjere zatvorenika i pritvorenika koja se tiče pobune, bjekstva ili drugih oblika narušavanja kućnog reda.

Zabranjeno je i bavljenje poslovima koji su nespojivi sa službenom djelatnošću, kao i ponašanje u ustanovi i van nje koje narušava ugled ustanove.

"Za teže povrede radnih obaveza i dužnosti može se izreći novčana kazna u visini od 20 odsto do 30 odsto mjesečne plate zaposlenog ostvarene u mjesecu u kojem se mjera izriče, u trajanju od jednog do šest mjeseci, ili mjera prestanka radnog odnosa, u skladu sa zakonom", navedeno je u ovom pravilniku.

Goran Selak, direktor Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Banjaluka, ističe da se nezakonito postupanje zaposlenih ne toleriše.

"Mi smo u KPZ Banjaluka u posljednje vrijeme imali disciplinskih postupaka koji su vođeni i gdje su radnici ostali bez posla", kazao je Selak za "Nezavisne".

Sanja Džombić, portparol Ministarstva pravde RS, kaže da je, s obzirom na to da se sprovođenje kazne zatvora i mjere pritvora odvija u uslovima koji nisu otvoreni za javni nadzor, veoma važno da postoje jasna ograničenja kada su u pitanju ovlaštenja onih koji upravljaju ovim ustanovama, kao i njihovih zaposlenih, a ta ograničenja su definisana zakonskim i podzakonskim aktima.

"Uprkos visokim zidovima i ogradama ustanove za izvršenje krivičnih i prekršajnih sankcija nisu izolovane ustanove, dio su civilnog društva i stoga su način na koji se upravlja, odluke koje donosi njihova uprava te zaposleni važan element javne službe. Dakle, ne smije se zaboraviti da su zatvori hijerarhijske institucije u kojima svako ima svoje mjesto, stoga je važno odrediti granice i ne prelaziti ih", rekla je Džombićeva za "Nezavisne novine".

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Još iz INFO

MONDO REPORTAŽE