Politika

Čuveni Fikret Abdić Babo izašao iz zatvora pa pobijedio na izborima: Ponovo na čelu Velike Kladuše

Autor Dragana Božić

Prema nezvaničnim informacijama kao i izvještajima političkih partija, u Velikoj Kladuši, na izborima za opštinskog načelnika sa do 500 glasova prednosti vodi kandidat Laburističke stranke BiH Fikret Abdić.

Izvor: YouTube/printscreen/O KANAL

Na drugom mjestu je nezavisni kandidat Jasmin Hušić, a trenutno treći takođe nezavisni kandidat za načelnika Adem Pajazetović.

Na četvrtom i petom mjestu po broju glasova su nezavisni kandidati Edin Behrić i Ramo Hušidić.

Fikret Abdić je iz pritvora pušten krajem oktobra nakon što su njegovi advokati podnijeli zahtjev Kantonalnom sudu u Bihaću da mu se omogući učestvovanje u predizbornoj kampanji.

Abdić se poslije izlaska iz zatvora obratio simpatizerima i članovima Laburističke stranke, navodeći da "ništa nije izgubljeno, jer je otišao u zatvor u Bihaću".

"Iako sam otišao u zatvor, ja sve pratim i nijedna stranka nema ideje", rekao je on.

Abdić je uhapšen u u Velikoj Kladuši u junu ove godine, zbog sumnje za krivična djela korupcija i zloupotreba službenog položaja.

Abdić je poznat srpskoj javnosti iz 90 tih godina prošlog vijeka.

Bio je političar u vrijeme rata u BIH.

Početkom 1990-ih godina aktivno se uključio u politiku te na prvim višestranačkim izborima osvojio najveći broj glasova iz reda muslimanskog naroda, ali je poziciju člana Predsjedništva BiH ipak prepustio Aliji Izetbegoviću, sa kojim se uskoro i politički razilazi.

Godine 1993. objavio je najkraću pseudorepubliku na terenu bivšoj Jugoslaviji, na granici sa Srpskom Krajinom pod nazivom Autonomna Pokrajina Zapadna Bosna (APZB).

Kao sjedište APZB je bila Velika Kladuša a planovi su bili da APZB pokrije čitavu teritoriju poznatiju kao Bihaćki džep koja je uključivala opštine Cazin i Bihać.

Te iste godine Fikret Abdić je potpisao sporazume sa Srbima (22. oktobar 1993) i Hrvatima (14. septembar 1993) za koje je tvrdio da su urađeni sa namjerom da spasu muslimanski narod.

Sa 5. korpusom Armije Bosne i Hercegovine, koja je bila lojalna vladi u Sarajevu, sukobi su izbili 1993. godine i oni ostaju zapamćeni kao jedini unutarnacionalni sukobi na području bivše SFRJ.

Ubrzo nakon završetka sukoba u Bosni i Hercegovini, Abdić se odselio u Hrvatsku. Tu je vodio preduzeće.

Sud u Bihaću ga je osudio za smrt 121 civila i trojice ratnih zarobljenika i ranjavanje više od 400 osoba u regionu. Poslije ovog događaja, hrvatski sud u Karlovcu je osudio Abdića na 20 godina zatvora navodeći planiranja i organizaciju logora i prihvatnih centara u velikokladuškoj opštini. Godine 2005. u Vrhovnom sudu Hrvatske razmatrana je žalba na presudu, koja je na kraju smanjena na 15 godina. Iz zatvora je pušten 9. marta 2012. Po povratku u Veliku Kladušu dočekan je ovacijama oko hiljadu građana.