• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

 Rezultati izbora u BiH 2020 gradovi i opštine

U 19 časova zatvorena su biračka mjesta na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini. Prve preliminarne, nezvanične i zvanične rezultate pratite na Mondu.

 Rezultati izbora u BiH 2020 gradovi i opštine Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Građani su mogli birati članove 64 općinska vijeća u Federaciji BiH, 56 skupština opština u Republici Srpskoj, 120 načelnika opština u Bosni i Hercegovini, 14 gradskih vijeća u Federaciji BiH, sedam skupština gradova u Republici Srpskoj, 22 gradonačelnika u Bosni i Hercegovini te Skupštinu Brčko distrikta.

Osim 120 načelnika i 22 gradonačelnika na Lokalnim izborima 2020. godine biralo se i 3.142 vijećnika/odbornika od čega 23 predstavnika nacionalnih manjina. Na izborima je učestvovalo 543 političkih subjekata.

Ovjereno je ukupno 30.809 kandidata od čega 425 kandidata za nečelnike/gradonačelnike, 30.188 kandidata za opštinska vijeća odnosno skupštine opštinska ili gradska vijeća odnosno skupštine grada i skupštinu Brčko Distrikta BiH te 196 kandidata predstavnika nacionalnim manjina.

U zaključeni Centralni birački spisak (stanje na dan 01.10.2020. godine u ponoć) bilo je upisano ukupno ukupno 3.283.380 birača.

1:17

Najviše glasova za načelnika opštine Istočna Ilidža na lokalnim izborima je dobio Marinko Božović iz SDS-a, pokazuju podaci Opštinske izborne komisije.

Član Opštinske izborne komisije Istočna Ilidža Rade Draško rekao je da su za Božovića glasala 5.194 birača, dok je SNSD-ovog kandidata Nebojšu Šešliju podržalo 4.225 građana.

Na području Istočne Ilidže na lokalnim izborima pravo glasa iskoristilo je 73,57 odsto od 13.362 registrovanih birača.

1:16

SNSD: Vodimo u Brčkom!

SNSD, prema prvim rezultatima, vodi među srpskim strankama u distriktu, rekao je Srni kandidat SNSD-a za Skupštinu Brčko distrikta Srđan Blažić, koji očekuje da će imati najmanje četiri poslanička mjesta.

Blažić očekuje da će SNSD-ov nosilac liste za Skupštinu distrikta Siniša Milić ponovo biti gradonačelnik Brčkog.

On je istakao da je izlaznost birača mala, te da je to bilo očekivano zbog epidemije virusa korona, ali i zbog mnogih neregularnosti koje su se pojavile u toku izborne kampanje, na šta je SNSD upozoravao.

1:14
Izvor: FENA

Dosadašnji gradonačelnik Zenice, nezavisni kandidat Fuad Kasumović u uvjerljivom je vođstvu i obavljaće dužnost prvog čovjeka grada i u naredne četiri godine, kažu u njegovom izbornom štabu.

Prema podacima kojima raspolažu, Kasumović je do sada osvojio 18.112 glasova, a najbliži pratilac mu je Nezir Pivić iz SDA sa 6.061. Ostali kandidati osvojili su znatno manje glasova.

1:07
Izvor: CIK BiH

Centralna izborna komisija je večeras nakon ponoći saopštila prve preliminarne i nepotpune rezultate lokalnih izbora. Možete ih pronaći na OVOM LINKU.

0:55

U Srebrenici dva kandidata proglasila pobjedu

Kandidati za načelnika Srebrenice Alija Tabaković i Mladen Grujičić proglasili su večeras pobjede na lokalnim izborima.

"U gradu slave svi, ali mi imamo prave podatke kada su u pitanju redovni glasački listići i u odsustvu i trenutna razlika između Mladena Grujičića i Alije Tabakovića je negdje oko 700 glasova, s tim što u to nije uračunata pošta. Mi smo registrirali 1600 osoba iz dijaspore, a prema informacijama koje imamo koalicija 'Zajedno za Srebrenicu' je registrovala negdje oko 800, s tim po našim evidencijama koje smo vodili ovdje u Srebrenici oni su doveli te glasače da glasaju u Srebrenici.

Tako da je ta razlika spala, i ostalo je oko 500 glasova iz pošte za njih. Slobodno možemo reći da je Alija Tabaković novi načelnik opštine Srebrenica. Trebamo biti strpljivi nešto kao u Americi dok se sve ne prebroji, ali brojevi pokazuju da je Alija Tabaković novi načelnik opštine Srebrenica" rekao je predsjednik izbornog štaba koalicije "Moja adresa Srebrenica" Sadik Ahmetović. 

Izvor: Anadolija/ Adem Mehmedović

Pobjedu je proglasio i kandidat za načelnika ispred srpskih političkih stranaka Mladen Grujičić.

"Drago mi je da je ovakva atmosfera da svi slave, i jedni i drugi. Drago mi je da je dan protekao u najboljem mogućem redu. Nije bilo nereda, i to me raduje. Čestitam svim građanima, i Srbima i Bošnjacima što su se opredijelili za put kontinuiteta i ekonomskog razvoja", rekao je Grujičić.

Izvor: Anadolija/ Adem Mehmedović

Na ulicama Srebrenice slavili su i jedni i drugi sa istaknutim zastavama.

0:41
Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić izjavio je u Istočnom Sarajevu da je zadovoljan ostvarenim izbornim rezultatom ove stranke, ali da sjenu na to baca gubitak Prijedora.

Nešić je novinarima rekao da je DNS u Kozarskoj Dubici i Istočnom Sarajevu po snazi druga politička partija, te prva u Prijedoru, prema trenutnim rezultatima, što, kako je naveo, pokazuje da bez ove stranke nema skupštinske većine.

On je pozvao opozicione stranke PDP i SDS da potpišu koalicioni sporazum za DNS-om za opšte izbore 2022. godine.

0:40

Demos je, prema dosadašnjim podacima, osvojio više od 60 odborničkih mandata u cijeloj Republici Srpskoj i može da bude zadovoljan izbornim rezultatom, rekao je večeras predsjednik Izbornog štaba ove stranke Boran Bosančić.

Prema njegovim riječima, najviše mandata, na osnovu dosadašnjih podataka, Demos je osvojio u Izbornoj jedinici šest - 14.

Bosančić je izrazio i nezadovoljstvo što u Banjaluci za gradončelnika nije pobijedio Igor Radojičić, kandidat SNSD-a koga je podržavao i Demos, ali je istakao da ostaju u dosadašnjoj koaliciji.

On je naveo da je otkazano obraćanje medijima predstavnika Demosa, koje je bilo najavljeno za 00.45 časova.

0:40

Kandidat SNSD-a za načelnika opštine Vlasenica Miroslav Kraljević, prema preliminarnim rezultatima, pobijedio je na lokalnim izborima za načelnika opštine Vlasenica, saopšteno je iz Izbornog štaba ove stranke.

Kraljević je osvojio 3.060 glasova, a njegov protivkandidat Danijela Đukić iz SDS-a 1.760.

Kada stignu rezultati birača koji su glasali putem kovid tima, nepotvrđenih glasačkih listića i putem pošte, iz Izbornog štaba SNSD-a ističu da će razlika biti još veća.

Iz ove stranke očekuju ubjedljivu pobjedu od 70 odsto za Miroslava Kraljevića.

0:39

SDA izgubila još jednu sarajevsku opštinu!

Adnan Delić, nestranački kandidat, preuzeo je vođstvo od Semira Efendića iz SDA na izborima za načelnika opštine Novi Grad Sarajevo, pokazali su posljednji rezultati iz najmnogoljudnije sarajevske opštine koje je objavila Centralna izborna komisija.

Delić je, prema još uvijek nezvaničnim, neslužbenim i nepotpunim rezultatima CIK-a, preuzeo tijesno vođstvo u Novom Gradu. Efendić je ranije tokom večeri proglasio pobjedu.

0:39

Najviše glasova za načelnika opštine Istočna Ilidža na lokalnim izborima je dobio Marinko Božović iz SDS-a, pokazuju podaci Opštinske izborne komisije.

Član Opštinske izborne komisije Istočna Ilidža Rade Draško rekao je Srni da su za Božovića glasala 5.194 birača, dok je SNSD-ovog kandidata Nebojšu Šešliju podržalo 4.225 građana.

Na području Istočne Ilidže na lokalnim izborima pravo glasa iskoristilo je 73,57 odsto od 13.362 registrovanih birača.

0:36

Mandić: Slušati građane, a ne davati velika obećanja

Izvor: FENA

"Ovo danas je bilo daleko više od lokalnih izbora. Ovo je bio referendum, barem ovdje u Sarajevu, u kakvoj zemlji, u kakvoj Bosni i Hercegovini hoćemo da živimo", kazao je predsjednik Naše stranke Peđa Kojović nakon što je ova stranka, zajedno sa ostalim strankama Četvorke, ostvarila značajne rezultate na lokalnim izborima u BIH.

Kojović se zahvalio volonterima i članovima stranke kao i građanima koji su 'smogli hrabrosti da izađu i glasaju.

"Ponosan sam i emotivan u ovom trenutku jer su građani Sarajeva jasno i glasno i dosad neviđenom većinom rekli želimo da živimo u BiH u kojoj se ljudi ne žele dijeliti po torovima nego po ljudskim i profesionalnim kvalitetima", kazao je Kojović te predstavio novog načelnika općine Centar Srđana Mandića.

"Dobro veče Bosno i Hercegovino, dobro veče moje Sarajevo. Moje ime je Srđan Mandić i ja sam novi načelnik opštine Centar", rekao Mandić zahvalivši se i kolegama iz stranaka četvorke: Narodu i pravdi (NiP), Socijaldemokratskoj partiji (SDP) i Nezavisnoj bosanskohercegovačkoj listi (NBL).

0:28

Reizbor načelnika u Cazinu, Sanskom Mostu i Bosanskoj Krupi

Prema preliminarnim rezultatima, sadašnji gradonačelnik i ovogodišnji kandidat A-SDA za gradonačelnika Nermin Ogrešević odnio je petu uzastopnu izbornu pobjedu i biće na čelu Cazina još četiri godine.

Ogrešević je izjavio da planiraju završiti u ovoj godini započete infrastrukturne projekte, kako bi prešli na one koji su planirani za naredne četiri godine.

Novi-stari načelnik Sanskog Mosta Faris Hasanbegović (SDA) kazao je kako u proteklom vremenu nije bilo sumnje u uspjeh SDA i pobjedu u utrci za poziciju općinskog načelnika.

"Pobijedili su građani i pobijedio je Sanski Most", rekao je Hasanbegović. I Armin Halitović je novi-stari opštinski načelnik u Bosanskoj Krupi zahvaljujući građanima koji su podržali njega i Koaliciju koju predvodi (SDP, A-SDA, DF, NiP).

"Građani su prepoznali ono što smo radili u prethodne četiri godine i pred nama je sada naredni mandat koji neće biti nimalo lak obzirom na globalnu situaciju", izjavio je Halitović.

23:54

Komšić: Prošli smo onako kako smo i očekivali

Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić istakao je da je ta stranka na lokalnim izborima prošla onako kako je i očekivala.

"DF će imati više vijećnika u gradskim i opštinskim vijećima i to je za nas veliki uspjeh", rekao je Komšić.

On je naveo i kako su pobijedila tri načelnika koji su imali podršku Demokratske fronte. Radi se o načelnicima opština Lukavac, Čelić, Doboj-Jug.

23:42

Bakir Izetbegović: Izgubili smo Sarajevo, pobijedili u BiH

Izvor: FENA

Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije, rekao je večeras da je "SDA izgubila u Sarajevu, ali pobijedila u Bosni i Hercegovini". On je dodao da čestita svim izabranim načelnicima zaželivši im dobar i uspješan rad.

23:21

Slavlje na ulicama Banjaluke nakon što je Draško Stanivuković proglasio pobjedu.

23:07

Promjena vlasti u Bosanskom Petrovcu

Bosanski Petrovac je za sada prva opština u Unsko-sanskom kantonu u kojoj će doći do promjene načelnika. Prema dosadašnjim informacijama kandidat Stranke demokratske akcije Mahmut Jukić, zamijeniće dosadašnjeg načelnika ove opštine, Dejana Prošića.

22:50

Predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a Drvar Goran Broćeta proglasio je pobjedu kandidata za načelnika opštine ove stranke Dušice Runić. Više na OVOM LINKU.

Izvor: ZORAN ZESTIC/FOTO TANJUG

22:49

Kandidat SNSD-a za načelnika opštine Istočno Novo Sarjevo Jovan Katić proglasio je večeras pobjedu na lokalnim izborima.

Katić je novinarima rekao da je na osnovu 100 odsto prebrojanih glasova sa svih 14 glasačkih mjesta njegova prednost u odnosu na protivkandidata Dragana Vlačića iz SDS-a oko 2.800 glasova ili 70 odsto.

22:49

Kandidat SNSD-a Milan Kovač ostaje načelnik opštine Šipovo, pokazuju podaci Opštinske izborne komisije.

Kovač je osvojio 3.833, a Nikola Kedža iz SDS-a 1.504 glasa, potvrđeno je Srni u OIK.

Na lokalnim izborima glasalo je 6.107 birača od 10.403 upisanih u birački spisak.

U Šipovu je bilo 20 redovnih biračkih mjesta, jedno biračko mjesto za glasanje u odsustvu, kao i dva redovna mobilna tima i jedan mobilni kovid tim.

22:48

Kandidat SNSD-a Radenko Reljić je sa osvojenih 5.747 glasova birača u Kozarskoj Dubici obnovio mandat načelnika opštine, potvrđeno je Srni u Izbornom štabu SNSD-a u Kozarskoj Dubici.

"Na osnovu obrađenih podataka sa svih biračkih mjesta za nivo načelnika opštine, Reljić je osvojio 58,53 odsto glasova, dok je kandidat PDP-a i SDS-a Pero Karan na današnjim izborima osvojio 4.072 ili 41,47 odsto glasova", saopšteno je iz Izborog štaba SNSD-a.

22:47

Kandidat koalicije srpskih stranaka "Zajedno za Srebrenicu" za načelnika opštine Mladen Grujičić uvećao je prednost u odnosu na protivkandidata Aliju Tabakovića, pokazuju preliminarni podacima Koalicije.

Prema tim podacima, Grujičić je osvojio 4.367 glasova, dok su Tabakoviću podršku dala 1.803 birača.

Ovi podaci ne obuhvataju biračko mjesto Petriča koje je zatvoreno prije pola časa, jer je kasnije otvoreno.

22:45

Prema trenutnim podacima iz SNSD - a, ova stranka pobijeđuje u 41 opštini u Republici Srpskoj i tri u Federaciji BiH.

22:44

Mirza Ganić (SDA) novi je gradonačelnik Visokog. Aktuelni premijer Zeničko-dobojskog kantona je porazio Amru Babić (nezavisni kandidat) koja je ovu dužnost obavljala u prethodna dva mandata.

Babić je, u međuvremenu, priznala poraz u objavi na društvenim mrežama.

22:25

SNSD pobijedio u Driniću

Kandidat SNSD-a Drago Kovačević za načelnika opštine Petrovac/Drinić, prema prvim nezvaničnim rezultatima, osvojio je 291 glas, izjavio je Srni predsjednik Opštinske izborne komisije Petrovac Bojan Ćulibrk.

"Njegovi protivkandidati, aktuelni načelnik Milan Grbić iz Demosa osvojio je 284 glasa, a Bojan Balaban iz DNS-a 177", rekao je Ćulibrk.

On je dodao da će se konačno proglašenje pobjednika i ime novog načelnika opštine znati kada pristigne i sedam glasova koji su registrovani putem pošte, a toliko iznosi i trenutna razlika između Kovačevića i Grbića.

Na prošlim lokalnim izborima, 2016. godine, aktuelni načelnik opštine Milan Grbić osvojio je 300 glasova, a njegov tada protivkandidat Drago Kovačević kao nezavisni kandidat, osvojio je 274 glasa.

U opštini Petrovac/ Drinić danas je glasalo 780 birača što je 67,88 odsto od ukupno 1.149 registrovanih birača.

22:18

Radivojša proglasio pobjedu u Glamoču

Kandidat SNSD-a za načelnika opštine Glamoč Nebojša Radivojša proglasio je pobjedu na lokalnim izborima. Radivojša je rekao novinarima da je u prednosti 400 glasova od drugoplasiranog kanidata SDA Amela Saltage. On je zahvalio biračima opštine Glamoč koji su mu ukazali povjerenje i doveli SNSD do velike pobjede.

22:15

Pobjeda Šuhreta Fazlića u Bihaću

Šuhret Fazlić, prema informacijama iz izbornog štaba POMAK-a, dobio je povjerenje građana Bihaća za još jedan četvorogodišnji mandat na čelu ovog grada.

Naime, Fazlić je osvojio preko 40 posto glasova na lokalnim izborima u Bihaću kada je u pitanju izbor gradonačelnika. Fazlić je prema trenutnim podacima odnio pobjedu u većini izbornih jedinica.

Na drugom mjestu je, prema neslužbenim podacima, nezavisni kandidat Emdžad Galijašević, a u stopu ga prati kandidat SDA Samir Muminović. Podsjećamo, Fazliću je ovo drugi mandat na čelu grada Bihaća i na osnovu glasova građana i povjerenja kojeg su mu ukazali, kako na prošlim, a pogotovo na ovim izborima, jedna je od najboljih gradonačelnika koji je vodio grad na Uni.

22:01

SDA trenutno gubi tri sarajevske opštine

Izvor: FENA

Kandidati četvorke za načelnike u sarajevskim opštinama ubjedljivo vode prema posljednjim rezultatima koje ima Stranka demokratske akcije.

Tako, kandidat za načelnika Novog Sarajeva dr. Hasan Tanović prema posljednjim rezutaltima ima 10.671 glas dok njegov pratilac, SDA-ov kandidat Nedžad Koldžo ima 3.866 glasova.

Više na OVOM LINKU.

21:50

Kandidat za gradonačelnika Banjaluke Draško Stanivuković proglasio je pobjedu na izborima za gradonačelnika Banjaluke.

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

21:43

Prema prvim preliminarnim rezultatima Opštinske izborne komisije, kandidat SNSD-DNS za načelnika opštine Krupa na Uni Mladen Kljajić osvojio je 426 glasova, kandidat SP-a Gojko Kličković 394, a kandidat Demosa Đorđo Jež 121 glas.

U opštini Krupa na Uni danas je glasalo 972 birača ili 57,18 odsto od 1.907 koliko ih je bilo na redovnom biračkom spisku.

21:32

Kandidat SNSD-a za gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić pobjednik je ovih lokalnih izbora u Trebinju, rekao je predsjednik Gradskog odbora ove stranke Luka Petrović.

Više na OVOM LINKU.

21:31

Prema podacima koje je objavila SDA, u Travniku prema do sada obrađenim glasovima, vodi kandidat SDA koji je danas preminuo usljed posljedica COVID-a 19.

Preminuli kandidat SDA dr. Mirsad Peco ubjedljivo vodi ispred kandidata Gorana Pejakovića, prenose federalni mediji. Pročitajte više na OVOM LINKU.

Izvor: SDA

21:27

Kandidat SNSD za gradonačelnika Gradiške Zorana Adžić rakao je da izborni rezultati sa većine biračkih mjesta govore da će slaviti još ubjedljiviju pobjedu za gradonačelnika u odnosu na lokalne izbore 2016. godine.

Adžić je naveo da, na osnovu izvještaja sa 80 odsto biračkih mjesta, on vodi u odnosu na protivkandidata iz koalicije SDS-PDP Mirka Samardžije za 5.200 glasova, odnosno da je omjer u njegovu korist 66 naprema 34 odsto.

Izvor: SNSD

"Želim da zahvalim građanima što su se u teškim uslovima virusa korona ohrabrili da iskoriste svoje demokratsko pravo i izašli na izbore u velikom procentu. Mislim da su građani prepoznali moj rad kao gradonačelnika i SNSD-a u protekle četiri godine, te naših koalicionih partnera, da smo radili u interesu građana i privrednika Gradiške. Naredne četiri godine ih nećemo iznevjeriti, nego ćemo i dalje da razvijamo Gradišku", rekao je Adžić.

21:25

Kandidat SNSD-a za načelnika opštine Glamoč Nebojša Radivojša proglasio je pobjedu na lokalnim izborima.

Radivojša je rekao Srni da je u prednosti 400 glasova od drugoplasiranog kanidata SDA Amela Saltaga.

On je zahvalio biračima opštine Glamoč koji su mu ukazali povjerenje i doveli SNSD do velike pobjede.

21:19

Fikret Abdić vodi u Velikoj Kladuši

Načelnik Velike Kladuše i kandidat za tu poziciju Fikret Abdić u blagom je vođstvu ispred nezavisnog kandidata Jasmina Hušića. Prema rezultatima koje ima SDA, Abdić je do sada dobio 2.234 glasa dok je Hušić dobio 2.216 glasova. Treći je Adem Pajazetović, četvrti Edin Behrić dok je Ramo Hušidić dobio 198 glasova.

21:17

Kandidati Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH osvojili su načelničke mandate u Neumu, Posušju, Kreševu i Čitluku, dok je HDZ 1990. zadržao poziciju načelnika u opštini Prozor-Rama.

Kako Fena neslužbeno doznaje, preliminarni podaci pokazuju da će novi načelnik Neuma biti Dragan Jurković, pobjedu u Posušju odnio je Ante Begić, u Kreševu Renato Pejak, a u Čitluku Marin Radišić. Jozo Ivančević iz HDZ-a 1990., prema neslužbenim podacima, ostaje načelnik opštine Prozor-Rama.

21:16

Šef Glavnog izbornog štaba Ujedinjene Srpske Natalija Trivić najavila je prigovor Centralnoj izbornoj komisiji BiH, jer u Doboju nije bilo omogućeno posmatračima ove stranke da rade svoj posao.

Trivićeva je navela da, osim toga, tokom dana nije bilo većih poteškoća u odvijanju izbornog procesa.

Ona je dodala da su kandidati ove stranke za načelnika opština Stanara i Bratunca trenutno u prednosti u odnosu na svoje protivkandidate.

21:08

Kandidat SNSD-a za načelnika opštine Bosansko Grahovo Uroš Đuran proglasio je pobjedu na lokalnim izborima. Opširnije na OVOM LINKU.

20:57
Izvor: Brankica Spasenić, mondo.ba

Šef izbornog štaba SNSD Srđan Rajčević izjavio da je SNSD pred još jednom velikom pobjedom, prije svega u Prijedoru.

"Informacije u Banjaluci pristižu sporo. Imamo dobre pokazatelje u Krupi na Vrbasu. To nam daje indicije da će Igor Radojičić ostati gradonačelnik, kao i iz Vrbanje, Šargovca i Nova Varoš", kazao je Rajčević.

Što se tiče drugih gradova i opština, SNSD tvrdi da ima odlične trendove u Prijedoru, Gradišci, Foča, Gacko...

20:51

Kandidat SNSD-a za gradonačelnika Prijedora Dalibor Pavlović ima 45,4 posto glasova i prednost u odnosu na Dragutina Rodića iz SNSD-a, koji ima 36,3 posto. Podatke treba uzeti s rezervom, jer ih iznose stranački stožeri i to na malom uzorku prebrojanih glasova. 

20:47

Prema izvorima SNSD-a u Bijeljini vodi kandidat SDS-a Ljubiša Petrović sa osvojenih 4.887 glasova, odnosno 52,4 odsto podrške birača.

Kandidat SNSD-a Mićo Mićić je osvojio 4.431 glas ili 47,6 podrške birača. Isti podaci govore da je do sada u ovom gradu obrađeno 40 glasačnih mjesta. Opširnije čitajte OVDJE.

20:45
Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Predsjednik GO PDP-a Banjaluka Igor Crnadak kazao je da Draško Stanivuković vodi u 90 odsto naselja u Banjaluci. Opširnije na OVOM LINKU.

20:38

Srpska demokratska stranka zadovoljna je izlaznošću na lokalnim izborima, koja će se kretati na nivou od 55 do 56 odsto, rekao je šef Sektora za politiku i medije ove stranke Stevan Salatić.

Salatić je istakao da je, prema njihovim podacima, najveća izlaznost ostvarena u opštini Istočni Mostar 87 odsto, kao i u opštinama Istočni Stari Grad i Trnovo gdje je izlaznost 82 odsto.

"Najmanju izlaznost, prema našim podacima, imaju Brod i Prnjavor 43 odsto, Derventa 45 odsto, te Gradiška 47 odsto", rekao je Salatić na konferenciji za novinare iz Glavnog izbornog štaba SDS-a.

20:35

Predsjednik Opštinskog izbornog štaba Travnik Hajrudin Alibašić je kazao da do zatvaranja biračkih mjesta, Opštinska izborna komisija (OIK) nije dobila informacije od Centralne izborne komisije o daljnjim procedurama s obzirom na to da je danas preminuo jedan od kandidata za načelnika opštine.

Iz Kantonalnog odbora SDA Srednjobosanskog kantona izjavili su kako se očekuje da CIK BiH donese odluku o ponavljanju izbornog procesa za načelnika opštine Travnik.

20:25
Izvor: Vedran Ševčuk /MONDO

Portparolka PDP-a, Anja Petrović kazala je da još uvijek primaju i obrađuju podatke sa biračkih mjesta, ali da bi za par trenutaka predsjednik GO PDP-a Banjaluka, Igor Crnadak trebao da se obrati medijima.

"Danas je bilo više kršenja izbornog zakona. Zabilježene su 43 neregularnosti", istakla je Petrovićeva.

20:22

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, prema prvi preliminarnim, nepotvrđenim rezultatima iz njegovog štaba, vodi u izbornoj utrci u ovom gradu. Kasumović se već oglasio na svojoj Facebook stranici.

"Hvala sugrađani! Hvala Zenica“, napisao je u jednoj objavi.

U drugoj je, između ostalog, napisao:

"Nastavljamo zajedno graditi evrpsku Zenicu", što bi se moglo shvatiti kao proglašenje pobjede. Kandidat SDP-a Jasmin Imamović navodno vodi u Tuzli.

20:19

Prema prvim, nezvaničnim podacima SNSD-a, u Prijedoru vodi njihov kandidat Dalibor Pavlović. Do sada su u ovoj opštini prebrojani glasovi sa 50 glasačkih mjesta. Dalibor Pavlovic osvojio je 45.4 odsto glasova, Dragutin Rodić (DNS) 36.3, a kandidat SDS-a Maja D. Stojić 18.3 odsto

20:17

Kandidat SNSD-a za gradonačelnika Banjaluke Igor Radojičić izjavio je da su izbori važan posao, te da treba izabrati ozbiljno rukovodstvo grada i u epidemiji virusa korona koja još traje, ali i za vremena poslije toga.

"Vođenje Banjaluke je ozbiljan posao i zahtijeva ozbiljan izbor gradske vlasti", istakao je Radojičić. Više na OVOM LINKU.

Izvor: atv

20:14

U Demokratskom narodnom savezu Pale tvrde da su izloženi policijskoj represiji i napadima bez presedana na političkoj sceni Republike Srpske. Pozivaju CIK i sve međunarodne posmatrače da pažljivo prate razvoj situacije.

Opširnije na OVOM LINKU.

20:10

U Centrali SDA u Sarajevu uskoro će biti objavljujeni prvi preliminarni rezultati Lokalnih izbora u BiH, a na osnovu podataka koje je dobila ova stranka od svojih posmatrača na terenu. Prema procjenama SDA za Kanton Sarajevo, tačnije opštinu Stari Grad, vodi Ibrahim Hadžibajrić ispred Jusufa Pušine iz SDA.

U Opštini Centar na obrađenih 7,6 posto obrađenih glasova Srđan Mandić ima četiri puta više glasova od Nedžada Ajnadžića. Prema prvim projekcijama, SDA gubi u Ilidži gdje vodi Nermin Muzur. Ipak, riječ je o za sada malom uzorku prebrojanih glasova.

20:05
Izvor: Brankica Spasenić, mondo.ba

U Glavni štab SNSD - a u Banjaluci pristiglo je nekoliko visokih stranačkih funkcionera, među kojima je i lider partije Milorad Dodik, kao i ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač. Prostorija u kojoj borave odvojena je od novinarske, te za sada nije vidljiva atmosfera među njima. Sudeći po onome što se dešava u pres sobi, gdje su brojne novinarske ekipe, prilično je mirno

19:46
Izvor: mondo.ba

Kandidat PDP-a za gradonačelnika Banjaluke Draško Stanivuković kazao je da očekuje pobjedu. 

"Promjene su tu, a bitna i ključna je izlaznost na izborima", rekao je Stanivuković novinarima.

On očekuje pobjedu u Banjaluci, iako su, kako kaže uočene nepravilnost kada je riječ o procesu glasanja. Opširnije na ovom linku.

19:24

Izvjesno je da se već sad znaju novi načelnici u devet opština, jer na današnjim izborima nisu imali protivkandidate.

Koje su to opštine, pročitajte ovdje.

19:08

SNSD: Izbori protekli u demokratskom ambijentu

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević na prvoj pres konferenciji nakon zatvaranja birališta rekao je da je uvjeren da su građani u lokalnim zajednicama prepoznali sve ono što je SNSD uradio.

''Navikli smo na negativnu kampanju opozicije i to je nešto u čemu mi nismo željeli da učestvujemo'', rekao je Kovačević.

Rekao je da je u Srpskoj ozbiljna izlaznost, mnogo veća nego u Federaciji BiH.

"Očigledno je da smo i pored epidemije virusa korona i u ovakvim okolnostima pokazali da je Republika Srpska demokratsko društvo," istakao je Kovačević.

On je naveo da je bilo određenih pritužbi na izborni proces, ali da je izborni dan protekao u demokratskom ambijentu.

Izvor: Mondo - Brankica Spasenić

Kovačević je proglasio pobjedu u Jezeru i Mrkonjić Gradu gdje kandidati SNSD nisu imale protivkandidate.

Jezero će i naredne četiri godine voditi aktuelna načelnica Snežana Ružičić dok će u Mrkonjić Gradu aktuelnu načelnicu Divnu Aničić zamijeniti takođe kandidat SNSD-a Dragan Vođević.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije