Politika

Ukrajina ne odustaje: Pečat na ikoni ukazuje da je ona naše vlasništvo

Autor Dušan Volaš

Ministarstvo kulture i informativne politike Ukrajine analiziralo je ikonu koju je ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu poklonio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i zaključilo da se radi o predmetu u vlasništvu Ukrajine.

Izvor: Srna

"Ovo je pečat Odeske regionalne komisije za zaštitu spomenika materijalne kulture i prirode, koja je osnovana 1926. godine u Odeskom istorijsko-arheološkom muzeju. U periodu od 1926. do 1930. godine, ova komisija je otkrila i sastavila popise spomenika kulture u svim okruzima, u granicama svoje odgovornosti, uzela ih u obzir i stavila pod zaštitu države. Činjenica da je na ikoni pečat regionalne komisije ukazuje da je ova ikona vlasništvo države Ukrajine", rekla je zamjenica ministra kulture i informativne politike Ukrajine Svitlana Fomenko, prenosi Klix.ba.

Ovo ukrajinsko ministarstvo priprema upite za Državni arhiv Odeske oblasti, Odeski arheološki muzej, Nacionalni muzej istorije Ukrajine i druge muzejske institucije radi pribavljanja arhivske građe o aktivnostima pomenute regionalne komisije, informacija o njenim kulturnim vrijednostima i jasne identifikacije ikone.

"Ministarstvo takođe priprema niz pisama agencijama za provođenje zakona (SBU - državna sigurnost Ukrajine, Nacionalna policija, SZRU - Vanjska obavještajna služba Ukrajine) u kojima se zahtijeva poduzimanje mjera odgovora iz njegove nadležnosti. Potrebno je uspostaviti lanac kretanja i vrijeme kretanja ove ikone iz Ukrajine i njenog teritorija u Bosni i Hercegovini", rekla je Fomenko.

Izvor: Srna

Ambasada Ukrajine u BiH traži od nadležnih u BiH sve detalje u vezi s ikonom koju je Dodim poklonio Lavrovuprilikom njegove zvanične posjete BiH.

Ukrajinci tvrde da se radi o predmetu koji predstavlja njihovu kulturnu baštinu.

S druge strane, istoričar umjetnosti Nikola Kusovac izjavio je da je ikona koju je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ministru spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu ruska serijska ikona.

Prema njegovim riječima, "ikona je umaetnički gledano beznačajna, a tržišno vrlo skromna i to zbog okova koji je od srebra, ali vrlo rđave izrade i nema veliku vrednost".

"Ko dobije 150 do 200 evra za nju, to je savršeni trgovac", rekao je Kusovac za ''Prvu'', prenijela je Srna.