• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ivanić: Dodik osramotio sebe i srpski narod, u skandal uvukao i Lavrova

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Nekadašnji član Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić, izjavio je da je to što je Ministarstvo inostranih poslova Rusije odlučilo da vrati ikonu koju je Dodik poklonio Lavrovu, ''sramota i skandal neviđenih razmjera''.

 Ivanić Borenović ikona diplomatski skandal Dodik da podnese ostavku Izvor: Srna

„Nadajući se da postoji objašnjenje i da nije istina da je srpski član Predsjedništva BiH uspio da izazove takav skandal poklonom ministru inostranih poslova Ruske Federacije, danima nisam htio da komentarišem navode da se radi o ukradenoj ikoni za koju Ukrajina tvrdi da je kulturno blago te zemlje. Međutim, nakon što je najavljeno da će rusko Ministarstvo inostranih poslova vratiti poklon, jasno je da postoje bitni razlozi za takav njihov postupak i da se radi o diplomatskom skandalu neviđenih razmjera“, rekao je počasni predsjednik PDP-a i bivši srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Ivanić kaže da se ne sjeća da se "ovakva sramota" dogodila u novijoj diplomatskoj istoriji.

„Međutim, to je logična posljedica Dodikove bahatosti i nerealnog uvjerenja da on sve zna i sve može. Ponaša se da sve zna o pandemiji, o ekonomiji, umjetnosti, arhitekturi..., pa evo i o diplomatskom protokolu. Uvjeren sam da je sve ovo lično njegova ideja i da drugi nisu imali učešće u ovoj sramoti“, ističe Ivanić.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Ivanić kaže da je Dodik osramotio sebe i srpski narod i da je u "svoju blamažu i globalni diplomatski skandal uvukao i gospodina Lavrova, istinskog prijatelja srpskog naroda, koji takođe nije zaslužio ovako neprijatnu situaciju."

„Za njegovu sramutu me nije briga, jer njemu može sve stati pod kapu. Ali žalim što je osramotio srpski narod, a svoj primitivizam, bahatost i nedoraslost javnim poslovima danas poistovijetio sa čitavim narodom koji to nikako ne zaslužuje i čiji su predstavnici tokom burne balkanske istorije njegovali i razvijali dobre diplomatske prakse“, kaže Ivanić.

Zaključuje da bi se nakon ovakve bruke svaki normalan političar izvinio i povukao iz političkog života, ali da to od Dodika ne očekuje.

„Iako bi i za njega lično takav potez bio bolji, prije nego dočeka da ga, nakon svega što je priredio, narod otjera“, zaključuje Ivanić.

Borenović pozvao Dodika da podnese ostavku zbog ikone

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP), Branislav Borenović, pozvao je danas u saoštenju srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, da podnese ostavku.

Borenović smatra da je Dodik obrukao Republiku Srpsku i zloupotrebio poziciju kada je ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu poklonio ikonu nepoznatog porijekla.

„Nedostojan – riječ je koja možda najbolje opisuje dosadašnji mandat Milorada Dodika na mjestu srpskog člana Predsjedništva BiH. Niz gafova, brukanja, zloupotreba pozicije, dostigao je vrhunac skandalom koji je priredio poklonom za ministra inostranih poslova Ruske federacije, gospodina Lavrova,“ stoji u saopštenju koje potpisuje Borenović, nakon što je potvrđeno da će ikona koju je Dodik poklonio Lavrovu, a za koju Ukrajina tvrdi da je ukradeno kulturno blago, biti vraćena poklonodavcu.

Izvor: Mondo - Vedran Ševčuk

Borenović smatra da je Dodik zaboravio "da u diplomatiji važe mnogo drugačija pravila od onih na koje je on navikao," a kojih se drže svjetski državnici, te izuzetak ne može biti ni n.

„Zaboravio je da ne predstavlja sebe, nego Republiku Srpsku i da se svaki gaf knjiži upravo Republici Srpskoj. Nakon svega što je priredio i priređuje prethodne dvije godine, jedini ispravan potez jeste da podnese ostavku, povuče se sa pozicije koju očigledno ne zna da obavlja i spasi nas daljeg sramoćenja“, istakao je Borenović.

Borenović je zaključio i da su sva tri člana Predsjedništva BiH pokazala nekompetentnost u vođenju spoljne politike i da  "skandalima koje priređuju dodatno srozavaju pozicije oba entiteta i čitave BiH u svjetskim diplomatskim krugovima."

Povezano

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Da mi je samo znati kojim je to tokovima dospjelo u njegov posjed

Marija

Svi ce se sloziti da je to nepotreban potez i bolje zmijanski vez da je poklonio, ali opozicija svaku priliku koristi da napada Dodika uz pomoc harange iz ambasada i sarajevskih medija i pravi opstu histeriju. Nista ne moze nauditi sjajnom sastanku sa Lavrovim i odlicnim porukama po RS, kao ni tome da je SNSD na izborima osvojio 45 a sva opozicija 15 nacelnika.

Axl

@Marija Čovjek je uprskao stvar i to nema veze s opozicijom i izborima. U njegovom okruženju nema niko ko zna šta je diplomatija a šta protokol

MONDO REPORTAŽE