Politika

Potencijalni Inckov nasljednik ima ''specijalne'' veze sa Hrvatskom

Autor Željko Svitlica

Njemački političar Kristijan Šmit koji se ovih dana spominje kao mogući nasljednik Valentina Incka na mjestu visokog predstavnika u BiH ima dobre veze sa Hrvatskom i političarima iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Izvor: OHR

Šmit se ranije u diplomatskim krugovima spominjao kao neformalni kandidat za dolazak u BiH,  ali je tek nakon posjete njemačke ambasadorike Predsjedništvu BiH prošle nedjelje počelo glasnije da se priča da će on biti novi visoki predstavnik.

U BiH je boravio najmanje dva puta, piše sarajevski Klix.ba.

Možda će vas zanimati

Šmitu je u Berlinu hrvatski premijer Andrej Plenković prije godinu dana uručio orden "Ante Starčevića" za njegovo "zalaganje za međunarodno priznanje Hrvatske."

"Dok Plenković lično nije nacionalista, njegov HDZ u susJednoj BiH je radikalno nacionalistička stranka i tamošnji lider Dragan Čović, koji se udružio sa Miloradom Dodikom, podržan je i od Rusije," pisao je tokom vikenda bečki "Standard."

Šmit je potpredsjednik Hrišćanske-socijalne unije (CSU) a od 2014. do 2018. godine bio je na dužnosti ministra za poljoprivredu u njemačkoj saveznoj vladi. Trenutno je poslanik u Bundestagu posebno angažovan na spoljno političkim pitanjima. U tom svojstvu je i posjetio BiH 2019. godine.

Predvodio je njemačku delegaciju u Sarajevu u vrijeme kada je francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio da je BiH tempirana bomba. 

"Njemačka je čvrsto opredijeljena da BiH bude mogući kandidat Evropske unije", kazao je tada Šmit.

U Bosni i Hercegovini je boravio i 2016. godine kao ministar za poljoprivredu u njemačkoj saveznoj vladi i sastao se sa tadašnjim predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, kao i sa predsjedavajućim Savjeta ministara Denisom Zvizdićem.

Podsjećamo, visoki predstavnik za BiH Valentin Incko kazao je juče kako se može očekivati jače angažovanje međunarodne zajednice "na sređivanju stanja u BiH" te najavio kako će posebnu ulogu u tome imati Njemačka.

Incko nije direktno potvrdio da će ga naslijediti konzervativni njemački političar Kristijan Šmit, ali je rekao da je definitivno potrebna "robusna politika" međunarodne zajednice u BiH.