Objavljeni računi na ugostiteljske usluge

Kad država plaća pravdaju se i računi od dvije KM

Autor Bojana Ninković

Opšte je poznato da rukovodioci u državnim organima, institucijama i javnim preduzećima u BiH često znaju "zavući ruku u državni džep" kako bi se počastili, ali je malo poznato da pojedinci lični novac ne troše čak ni na račune od dvije ili tri marke.

Izvor: MNStudio/iStockphoto

Na Portalu javnih nabavki BiH objavljeni su svi troškovi koje se pojedine institucije i državna preduzeća napravile po osnovu ugostiteljskih usluga tokom 2020. godine.

Među onima koji su objelodanili svoju potrošnju po pomenutom osnovu, prednjači "Elektroprenos BiH". U banjalučkom restoranu ''Stara ada'' su u junu prošle godine potrošili 929 KM. 

Da se u ovom ugostiteljskom objektu zaposleni u "Elektroprenosu" vole počastiti svjedoče i računi 516 KM, 299 KM, 124 KM, 167, i 248 maraka.

Drugi omiljenI lokal ovog preduzeća je i "Vila Vrbas" i u tom objektu je napravljeno 12 računa, a najveći od njih iznosi 273 KM i napravljen je u januaru prošle godine.

U restoranu "My Way" u Banjaluci, poznatom po pečenoj jagnjetini, zaposleni u "Elektroprenosu" su napravili ceh u iznosu od 450 KM.

Na drugom mjestu u Banjaluci, poznatom po pečenju, "Orhideja-Dado" prošle godine u februaru ''Elektroprenos'' je potrošio 698 KM, a trošilo se i u banjalučkom restoranu "Kazamat", u "Maloj stanici", kao i u "Integra inžinjeringu."

Najveći računi za ugostiteljske i hotelske usluge napravljeni su u u "Etidusu d.o.o"  u Mostaru gdje je 16. decembra potrošeno 1.965,81 KM, a nije se štedjelo ni u "Integri" gdje su u junu prošle godine potrošene 1.642 marke, a u novembru 1.342 KM.

Ono što je itekako zanimljivo je da je Centar za edukaciju sudija i tužilaca u FBiH 13. februara prošle godine potrošio čak 3.581 KM i to u "Pivnici" u Sarajevu.

Možda će vas zanimati

Osim "Elektroprenosa" i Centra za edukaciju, na Portalu javnih nabavki je svoje račune objavila i Agencija za bankarstvo FBiH koja je pokazala izuzetnu pedantnost - odlučili su da na račun agencije stave i račun od četiri marke i sedamdeset feninga.

Tu su i računi Agencije za bezbjednost saobraćaja RS koja je u restoranu "Tarana plus" napravila ceh od skoro četiri stotine KM.

U JP Međunarodni aerodrom Sarajevo su u ličnoj štednji otišli korak dalje od federalne Agencije za bankarstvo pa su pravdali i račun od 2,99 KM, ali i onaj od 3,85 KM.

Zaposleni u Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS su se počastili u "Maloj stanici", a račun od 13. januara prošle godine je iznosio 334 KM, dok je račun iz "Frutele DOO" (preduzeće koje se bavi prodajom pića) iznosio 482 marke. U "Didako komercu" poznatom po prodaji kozmetike 3. aprila prošle godine potrošili su 632,47 KM.

Račune za ugostiteljske usluge objavila je i opština Kalesija, a sudeći po tim podacima najviše vole da se počaste u "Fast foodu Remza" u Kalesiji gdje su napravili čak 12 računa, a najveći, napravljen u junu je iznosio 1. 347 KM.

U istom ugostiteljskom objektu napravljena su četiri računa preko 1000 maraka.

Trošilo se i u "Pečanjari SAAZ", ali i u restoranu "Zates" Kalesija, kao i u "Piemontu d.o.o." Tuzla. Obavještenja o ugostiteljskim uslugama pored pomenutih su objavili još i Federalna uprava civilne zaštite, Razvojna banka FBiH, Centar kulture i mladih opštine Sarajevo i drugi.