Persona non grata

Komandant ''Armije BiH'' Amir Reko nepoželjan u Goraždu: Spasavao Srbe i o ratu govorio malo drugačije 

Autor Željko Svitlica

Gradsko vijeće Goražde proglasilo je personom non grata ratnog komandanta 43. Drinske udarne brigade takozvane Armije BiH Amira Reku.

Izvor: YouTube/Screenshot

U Deklaraciji, koju je usvojila većina odbornika, istaknuto je da se Reko proglašava personom non grata zbog "iznošenja neistina, te bacanja ljage u medijskim istupima na istinske branioce ovog prostora, a samim tim i nanošenja nesagledive štete braniocima".

Gradsko vijeće preporučilo je i Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, te odbornicima opština Pale i Foča u FBiH da donesu identične deklaracije, prenosi portal "Kliks".

Prijedlog Deklaracije utvrdila je Komisija za pitanje boračko-invalidske zaštite i izbjeglih i raseljenih lica na zajedničkom sastanku sa predstavnicima Koorodinacije boračkih udruženja u Goraždu.

Dokumentarni film ''Makedonac''
Izvor: You Tube

Amir Reko porijeklom je iz Foče i bivši je kapetan JNA, te oficir takozvane Armije BiH i ratni komandant 43. Drinske brigade. On je glavni akter dokumentarnog filma "Makedonac" koji govori o njegovom dolasku u Goražde ratne 1992. godine, uz pomoć kolege oficira JNA Dragana Simića.

Reko je 1992. godine spasio više od 40 srpskih civila u selu Bučje.

Amir Reko - intervju
Izvor: YouTube

Osnivač je političkog pokreta "Most 21".

Reko je više puta svjedočio da je odbio da izvši naređenje više komande i pobije 45 Srba iz sela Bučje, a da su tri dana prije toga srpski vojnici, u selu Gudelj kod Goražda, ubili njegovu majku i još šest članova njegove familije.

Kvadratura kruga: Amir Reko
Izvor: YouTube