Branili se od agresije i prije pocetka rata

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Politika

Branili se od ''agresije'' i prije početka rata

Autori mondo.ba Željko Svitlica
Autori mondo.ba Željko Svitlica

U saopštenju medijima Zelene beretke "priznale" da su se organizovale i prije početka rata u BiH, te objasnile da je "nepobitna istorijska činjenica da samo Zelene beretke i Patriotska liga znaju ko je u ilegali radio od 1991. godine"

Zelene beretke Izvor: MONDO/ Samir Cacan

Rasprava u Federaciji BiH o tome ko i zašto treba da dobije takozvanu ''Medalju otpora'' djelimično je ponovo otkrila ko se i kada spremao za rat u BiH, a zanimljivo je da medalju otpora od "agresije" dobijaju i ''agresori''.

Nejasnoće o tome ko i zašto treba da dobije takozvanu ''Medalju otpora'' za ''organizatore otpora agresiji na BiH'', a ustvari za rat protiv srpske strane, nehotice su iznijele na vidjelo i priznanje da se paravojno udruženje "Zelene beretke" organizovalo u Sarajevu i tokom 1991. godine.

Proteklog vikenda se povodom saopštenja pojedinaca, udruženja kao i nekih novinara vezano za "Medalju otpora" oglasilo "Udruženja organizatora otpora, veterana rata, dobrovoljaca, prvoboraca i branioca 'Bosnae - zelene beretke' '' iz Sarajeva.

"Beretke" su reagovala na talas osporavanja spiska za "Medalju otpora" u FBiH, ali kritičarima su poručili i podsjetili ih da su se oni organizovali i prije početka sukoba u BiH te objasnili da je nepobitna istorijska činjenica da samo "Zelene beretke" i "Patriotska liga" (PL) znaju ko je u ilegali radio od 1991. godine. 

''Nepobitna istorijska činjenica je ta da jedino Zelene beretke i PL mogu znati ko je bio taj koji je u ilegali radio 1991 - 1992. godine i jedino smo mi mjerodavnni i kompetentni da potvrdimo pripadnost pojedinca koji se istakao u organizovanju odbrane", saopštilo je ovo udruženje.

Oni su pojedincima koji osporavaju ''Medalju otpora'' i učešće u "pripremi odbrane BiH" poručili, da im ne osporavaju hrabre poduhvate i ratno herojstvo, ali samo "od aprila 1992. godine" (postoje različite interpretacije, ali sve strane se slažu da je tada rat već počeo), ali da takođe ne dozvoljavaju da se iko miješa "u vrijeme ilegale i skrivanja" te, kako kažu, progona od strane Jugoslovenske narodne armije, jugoslovenske Kontraobavještajne službe, Državne bezbjednosti, Ministarstva unutrašnjih poslova BiH (u to vrijeme, sve legalne i legitimne organizacije SFR Jugoslavije i SR BiH -prim. aut.)

''Zelene beretke'' su pozvale Vladu Federacije BiH i Ministarstvo za boračka pitanja da u hitnom postupku usvoje odluku da dodjelu ''Medalje otpora''. 

U Sarajevu se današnji dan, 5. februar obilježava kao Dan sjećanja na sve poginule građane Sarajeva u periodu od 1992.-1995. godine, ujedno 25. godišnjica stradanja na pijaci Markale.

Ovo udruženje se smatra osnivačem "Muzeja opsade i odbrana Sarajeva 92-95". Dobitnici su šestoaprilske nagrade Sarajeva za iskazanu ''hrabrost u organizaciji pokreta otpora i postignute rezultate u odbrani Sarajeva od agresora" i dobitnici su "Plakete Kantona Sarajevo za društvene djelatnosti"

"Zelene beretke" je naziv za muslimanske (bošnjačke) paravojne jedinice, odnosno miliciju koja je djelovala na početku rata 1992. godine. Od njih, kao i dijela jedinica tzv. Teritorijalne obrane odanih vlastima u Sarajevu, su kasnije stvorene jedinice "Armije RBiH".

Oružani sukobi u BiH počeli su nakon referenduma za nezavisnost koji je održan 29. februara i 1. marta 1992. godine. Evropska zajednica je 6. aprila 1992. godine priznala SR Bosnu i Hercegovinu za nezavisnu državu na osnovu izvještaja Badinterove komisije o referendumu u BiH.  Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini proglasila je 7. aprila u Sarajevu u nezavisnost Republike Srpske Bosne i Hercegovine, kasnije preimenovane u Republiku Srpsku, a koja danas sa Federacijom BiH i distriktom Brčko sačinjava Bosnu i Hercegovinu.

"Medalja otpora" i agresorima i zločincima?

Među onima koji su se pobunili zbog kriterujma pri dodjeli ''Medalje otpora'' su i hrvatska udruženja ratnih veterana nekadašnjeg Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), koja su u srijedu zatražila da Federaciji BiH prekine dodjeljivanje novog statusa organizatora otpora jer bi on, kako tvrde, doveo do daljnjih podjela među "braniteljima". Među hrvatskim veteranima vlada nezadovoljstvo jer je za nagradu predloženo više bošnjačkih branitelja iako su – kako navode - Hrvati prvi započeli "odbranu od srpske agresije 1991."

"Hrvatske udruge smatraju sramnim što je bošnjačkih pripadnika čak dva-tri puta više među dobitnicima ovih spomenica čime se iskrivljuju povijesne činjenice da su pripadnici bošnjačkog naroda puno kasnije krenuli u organizovanje otpora jer je njihovo političko vodstvo smatralo da kako to nije njihov rat", stav je hrvatskih udruženja.

Podsjećamo, Haški sud je u novembru 2017. godinu šestoricu bosanskohercegovačkih Hrvata pravosnažno osudio na kazne od 10 do 25 godina zatvora zbog zločina nad muslimanima tokom rata u BiH osmišljenih u okviru, kako to tribunal formuliše, udruženog zločinačkog poduhvata.

Bivši predsjednik vlade tzv. Herceg Bosne Jadranko Prlić je osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar obrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog štava HVO-a (čiji pripadnici sada dobijaju ''Medalje otpora'') Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić na 16, a načelnik Kancelarije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Prema presudi u zločinačkom poduhvatu učestvovao je dio političkog i vojnog rukovodstva Republike Hrvatske, uključujući predsjednika Franju Tuđmana, ministra obrane Gojka Šuška i načelnika Glavnog štaba Hrvatske vojske Janka Bobetka. Cilj udruženog zločinačkog poduhvata, prema zaključcima presude, bio je uspostava hrvatskog entiteta i njegovo pripajanje Hrvatskoj

Inače, za dobitnike "Medalja otpora'' predviđena je i mjesečna naknada, što bi na godišnjem nivou koštalo budžet Federacije BiH, oko dva miliona KM.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Još iz INFO

MONDO REPORTAŽE

loader