Politika

Dodik: Nemam ništa protiv da se produži mandat EUFOR-u

Autor Dušan Volaš

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da nema ništa protiv da Savjet bezbjednosi UN produži mandat EUFOR-u u BiH, ali da visoki predstavnik nema više šta da traži u BiH.

Izvor: Fena/ Harun Muminović

Komentarišući predstojeću sjednicu Savjeta bezbjednosti UN o stanju u BiH, Dodik je novinarima u Banjaluci rekao da se ovaj put definitivno odlučuje da li ima ili nema visokog predstavnika u BiH.

"Ja mislim da visokog predstavnika nema i neće ga ni biti! Sve ono što bi on donosio i prijetnje da bi koristio bonska ovlaštenja – neka koristi, to nema nikakvog značaja u Republici Srpskoj", istakao je Dodik.

Dodik je ponovio da Šmit treba da ode u Savjet bezbjednosti UN i pribavi potvrdu da je imenovan, onda će se ovdje razgovarati.

"Šmit je isključivo u funkciji muslimana i sprovođenja njihove politike u BiH. Ono što je on napisao u svom izvještaju Savjetu bezbjednosti UN je puno klevetanja Srba i Republike Srpske i ponešto Hrvata", istakao je Dodik.

On je naveo da u Šmitovom izvještaju nema gotovo pasusa da nije oklevetana Republika Srpska i Milorad Dodik.

"Šmit je samo u funkciji opravdanja muslimanskih interesa ovdje, a njegov izvještaj je pun laži, netačnosti i spekulacija i zato neće proći u Savjetu bezbjednosti UN", ponovio je Dodik.

On je dodao da je Šmit politički motivisan, te da bi trebalo da štiti slovo Dejtonskog sporazuma.

(Srna)