• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik i Čović: Visok stepen saglasnosti o izbornoj reformi

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da je legitimno predstavljeno pravo konstitutivnog naroda da bira svoje političke predstavnike i da je to apsoluto polazna i završna tačka kroz izborni ili bilo koji drugi proces.

 Dodik i Čović: Visok stepen saglasnosti o izbornoj reformi Izvor: Срна

On je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa delegacijom HDZ-a, na čelu sa Draganom Čovićem, rekao da apsolutno treba privesti kraju priču oko izborne reforme i po tom pitanju postoji visok stepen saglasnosti.

"Bilo kakvo moduliranje političkog sistema, izbornog sistema u BiH nije ništa novo što mi želimo da uvedemo, nego da afirmišemo nešto što je u suštini same BiH, a to je vidljivost konstitutivnih naroda u pogledu njihovog predstavljanja na bilo kom nivou i prava na njihov legitiman izbor", rekao je Dodik.

Pročitajte i ovo

On je naveo da su se o tome usaglasili učesnici današnjeg sastanka i da ne razumije zašto se već deset godina u Federaciji BiH jedan bazičan sistem i odnos ne prihvata.

"Mislim da se radi o narastajućem muslimasko-bošnjačkom nacionalizmu koje produkuje potrebu da se drugi stave u teži i nezahvalniji položaj u ovom slučaju hrvatskog naroda, a preko nekih drugih odluka i srpskog naroda. U tom pogledu to je apsolutno samo gubljenje vremena koje ne donosi nikakavu dobrobit ni bošnjačkog naroda", upozorio je Dodik.

Navodeći da Čović uvijek iskazuje maksimalan optimizam, te da ni on nije pesimističan, Dodik je rekao da mu se ipak čini da ima mnogo besmislenog u smislu stalnog nastojanja da će ovdje neko nekog prevariti ili da ga stavi u podređen položaj.

"Nismo razgovarali o nečemu što bi bošnjački narod stavio u bilo kakvu poziciju koja bi bila degradirajuća u odnosu na druga dva naroda. Tako ne želimo poziciju ni za druge narode", poručio je Dodik.

On je ocijenio da je sastanak bio dobar i uspješan u značajnom obimu istomišljenika koji su danas razgovarali, te da BiH na tom nivou ne bi imala nikakvu krizu.

"Ukoliko se ne riješi problem za kompletan sektor izbora, a to znači i CIK-a koja je izabran netransparentno i nelegitimno ulazi se u proces u kome se BiH ne može računati na smirivanje političkih razlika izrađenih na konfliktu po svakom pitanju", konstatovao je Dodik.

Čović: Konstitutivnost i legitimno predstavljanje nemaju alternativu

Lider HDZ BiH Dragan Čović rekao je danas da je ključ razgovora u vezi sa Izbornim zakonom BiH kako obezbijediti konstitutivnim narodima legitiman izbor za hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH u Federaciji BiH /FBiH/, odnosno za hrvatski, srpski, bošnjački i klub ostalih u Domu naroda federalnog parlamenta.

"Konstitutivni narodi i legitimno predstavljanje kada su u pitanju Dom naroda i Predsjedništvo nemaju alternativu. Sva priča se vodi oko toga. Modela za to ima i mi smo ponudili svoje koji na svaki način uvažavaju presude i izbjegavaju diskriminaciju", rekao je Čović novinarima nakon sastanka delegacije HDZ-a BiH sa delegacijom SNSD-a i njihovih koalicionih partnera u Republici Srpskoj.

Ide se na direktan izbor dva člana Predsjedništva u FBiH, kaže Čović i dodaje da je to bila dilema kod lidera SDA Bakira Izetbegovića.

"Vidim da su to prihvatili. Koji model će šta donijeti i da li će Bošnjaci izabrati Željka, Dragana ili Muju i da li će Hrvati izabrati Fincija, Dervu ili nekoga Matu, to je stvar Hrvata i Bošnjaka u FBiH, rekao je Čović.

On je naveo da ne bi špekulisao oko tih modela, dodajući da se oko njih tek trebaju dogovoriti, te da su definisane tri-četiri ključne odrednice.

"Prvo je da se pronađu modeli u FBiH za dva člana Predsjedništva BiH, odnosno za klubove naroda u Domu naroda federalnog parlamenta, s druge strane da se riješi pitanje diskriminacije - to su presude i odluke Ustavnog suda vrlo jasno definisane, a sa treće strane treba naći neke procese unapređenja, neke teničke izmjene", rekao je Čović.

On je dodao da će i danas, kao i juče, biti desetine sastanaka o političkom djelovanju u BiH sve s ciljem da se nađe neko rješenje za Izborni zakon.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE