Politika

Lavrov: Rusija za zatvaranje spoljnog protektorata u BiH

Autor Dragana Božić

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov istakao je da se Rusija se zalaže za zatvaranje spoljnog protektorata u BiH /OHR/, te da Kristijan Šmit nije za Moskvu legitiman visoki predstavnik jer nije dobio mandat od svih strana, niti od Savjeta bezbjednosti UN.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Lavrov je ponovio da Rusija podržava osnovni princip Dejtonskog mirovnog sporazuma, prije svega nezavisnost, teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

"Sigurni smo da je BiH održiva zemlja, da temelji Dejtonskog sporazuma treba da se poštuju i rukovođenje procesima spolja u ovoj suverenoj zemlji smatramo nedopustivim", rekao je Lavrov.

On je dodao da je Rusija uvijek spremna da pruži podršku svakom dijalogu na regionalnom nivou.

Lavrov je, nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova u Savjetu ministara Biserom Turković u Sočiju, saopštio da ga je Turkovićeva informisala o "veoma značajnoj odluci BiH da odobri otvaranje predstavništva ruske Ambasade u Banjaluci", prenosi "Sputnjik".

"Na naš zahtjev dozvoljeno je otvaranje predstavništva Ambasade Rusije u Banjaluci", izjavio je Lavrov na konferenciji za novinare.

On je naglasio da značajnu ulogu imaju trgovinske veze dvije zemlje, te da je Rusija jedan od vodećih trgovinskih i investicionih partnera BiH.

(Srna)