• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: PIK - grupa zemalja koja se neovlašteno bavi BiH

Autor Dragana Božić

Sastanak Savjeta za implementaciju mira u BiH ne znači ništa, to je grupa zemanja koja se neovlašteno bavi pitanjem BiH, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

 Dodik o PIK-u i OHR-u Izvor: RTRS

Dodik je upitao ko je ovlastio grupu zemalja da izdaje bilo kakav kominike, to nije obavezujuće niti je legalno, budući da je Rusija izvan toga.

"Sastanak PIK-a ništa ne znači, samo je tu da potvrdi laž, nisu dali odgovor na osnovu čega je tu visoki predstavnik jer Savjet bezbjednosti UN nije imenovao nijedno lice", rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

On je ponovio da ako ne postoji visoki predstavnik onda ne postoji ni OHR.

Dodik je rekao da je na sastanku sa evropskim i američkim zvaničnicima Markom Makovecom i Gabrijelom Eskobarom bilo ocjena da su svjesni da postoji kriza u BiH, ali da ima onih koji misle da je kriivca na međunarodnim medijatorima.

"Sastanak je jedan u nizu, nije dao neki poseban rezultat, ali je razjasnio neka pitanja", dodao je Dodik.

On je dodao da ostaje pitanje fukcinisanja organa na nivou BiH, na snazi je odluka Republike Srpske da ne učestvuje dok se ne povuče nametnuta odluka Valentina Incka.

To se koristi da bi se neko na instptitucionalnom planu obračunavao sa Srpskom.

"Nemoguće je da neko optuži čitav narod i Republiku Srpsku genocidnim i da to ostane u javnom prostoru", rekao je Dodik i dodao da je ono što je nametnuo incko mora da nestane iz pravnog sistema. 

"Inckova odluka mora da nestane iz pravnog sistema"

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da odluka bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka u vezi sa kvalifikacijom događaja u Srebrenici mora da nestane iz pravnog sistema i da način na koji će se to dogoditi treba da iznađu oni koji su to i kreirali.

Dodik je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu rekao da je očekivao od Savjeta za implementaciju mira (PIK) u BiH da danas u Sarajevu kažu da visoki predstavnik nije mogao i nije trebalo da to uradi i da se time omogući Republici Srpskoj da se vrati u institucije.

On je ponovio da svi iz Republike Srpske i dalje stoje na poziciji da je nemoguće da bilo ko kaže za srpski narod i Republiku Srpsku da su "genocidni" i da to ne može da opstane u pravnom prostoru.

Ističući da treba tragati za rješenjima, Dodik je odbacio rješenje koje se može čuti u javnosti, a prema kojem bi istovremeno u parlamentu bila povučena Inckova odluka i usvojeno neko novo rješenje.

"To se ne može povezivati, to nema nikakve veze", rekao je Dodik, konstatujući da se visoki predstavnik ne može pojaviti kao predlagač bilo kakvog zakona.

Dodik je poručio da je srpski narod slobodarski i da se to ne može ni na koji način promijeniti, ali da se suprotnim nastojanjima kod Srba stvara uvjerenje da se sve protiv njega radi sistematski.

"Sve ovo je proizveo visoki predstavnik po nalogu PIK-a i neka oni nađu način da izbrišu to", poručio je Dodik i dodao da se već sada u Republici Srpskoj pozivaju ljudi i pokušavaju optužiti po Inckovom rješenju.

On je ponovio da je "Inckov zakon" neprihvatljiv i da ne može biti dio pravnog kontinuiteta, ma kako da se to riješi.

"On mora da nestane iz pravnog sistema i upoznali smo o tome naše današnje goste", rekao je Dodik.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE