Politika

Obilježeno 30 godina od stradanja Srba u Sijekovcu kod Broda

Autor Vesna Kerkez

U Sijekovcu kod Broda danas je obilježeno 30 godina od stravičnog zločina nad Srbima, koji su počinile hrvatske snage.

Izvor: Borislav Zdrinja/Srna

Ovom događaju prisustvovali su predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministar rada i boračko invalidske zaštite Duško Milunović i delegacija Narodne skupštine Republike Srpske.

Pomenu su prisustvovali i predsjednik PDP-a Branislav Borenović, potpredsjednica Jelena Trivić i generalni sekretar Mira Pekić, delegacija SDS-a, kao i direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, načelnik opštine Brod Zoran Vidić, te predstavnici ostalih institucija i organizacija, kao i brojni građani.

Možda će vas zanimati

Resorni ministar Duško Milunović poručio je da ni žrtve ni zločinci ne smiju biti zaboravljeni i podsjetio da je u Sijekovcu ubijeno devet srpskih civila, od kojih je najmlađa žrtva imala 17, a najstarija 72 godine.

Sijekovački masakr je prvi masovni ratni zločin na teritoriji BiH i nesumnjivi akt agresije u kojem su učestvovale i regularne jedinice druge države, rekla je Željka Cvijanović, predsjednica Srpske.

"Prošle su tačno tri decenije od stravičnih zločina u ovom do tada pitomom i mirnom posavskom selu. Zločin protiv mira, zločin nad komšijama, mještanima i nedužnim civilima, kojima je srpsko ime i prezime bila jedina krivica, a i presuda", naglasila je Cvijanović.

"Došao sam ovdje da vam posvjedočim i predočim da je Republika Srpska stabilna, obavlja sve svoje obaveze koje ima prema našem narodu. Republika Srpska je garant naše slobode", poručio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH. na obilježavanju 30 godina od zločina na Srbima u Sijekovcu.

U Crkvi Svete velikomučenice Ognjene Marije u Sijekovcu, služen je parastos, a potom su položeni vijenci.

U Sijekovcu je tokom 1992. godine ubijeno 46 srpskih civila.

Izvor: Borislav Zdrinja/Srna

Nakon obraćanja, Dodik, Cvijanović, načelnik opštine Brod Zoran Vidić i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Duško Milunović posjetili su Milju Zečević, čija su tri sina i muža na kućnom pragu ubile hrvatske snage 26. marta 1992. godine.

(MONDO/RTRS)