Sastanak sa Dodikom i Čovićem

Sijarto u Mostaru: Podrška konstitutivnosti i najava ekonomskog programa za BiH

Autor Željko Svitlica

Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto boravi danas u Mostaru gdje se održava Međunarodni sajam privrede čiji je Mađarska partner. Sijarto se sastao sa predsjednikom HDZ Draganom Čovićem i liderom SNSD i članom Predsjedništva BiH, Miloradom Dodikom.

Izvor: Peter Sijarto - Facebook

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija sastali su se danas u Mostaru sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom na marginama Međunarodnog sajma privrede.

Nakon sastanaka sa Dodikom Sijarto je objavio da je stabilnost BiH ključno pitanje i da bi bilo dobro da svi to shvate.

Sijarto je naglasio da se "sa druge strane stabilnost ne može postići bez mira među državotvornim narodima, a oni nisu zadovoljni svojom situacijom".

"Zato bi bilo dobro da se i naši evropski prijatelji potrude i shvate razmišljanje ljudi koji ovdje žive umjesto impotentnih međunarodnih izjava", naveo je Sijarto.

Mađarska protiv sankcija Dodiku

Mađarski premijer Viktor Orban više puta je izjavio da se ova zemlja protivi uvođenju sankcija srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku na nivou EU, a Peter Sijarto u februaru je rekao da je "politika sankcija propala" i da umjesto toga treba ubrzati evropske integracije zapadnog Balkana.

Sijarto je naglasio da "mir i stabilnost na zapadnom Balkanu ne može da se ostvari sankcijama". Ministar spoljnih poslova Mađarske je istakao da se "ni Dodik ni lider HDZ-a BiH Dragan Čović ne mogu liječiti stiskom ruke".

"Treba da razgovaramo sa njima, a ne o njima. I ja isto radim danas u Mostaru", poručio je Sijarto, dodavši da će na taj način mnogo bolje da razumiju situaciju u BiH i regionu.

Sijarto je poručio da Mađarska vodi odgovornu, dobrosusjedsku politiku.

"Nama je u interesu da na zapadnom Balkanu vlada mir i stabilnost. Za to su potrebni i ekonomski uslovi, zbog čega je Mađarska odlučila da preduzme ozbiljan program ekonomskog razvoja u BiH i Republici Srpskoj koji će se sprovesti na osnovu dogovora sa Dodikom," precizirao je Sijarto, prenosi RTRS.

On je dodao da će već ovoga mjeseca biti raspisani konkursi u vezi sa ovim programom ekonomskog razvoja, a u prvom krugu predviđeno je da Mađarska obezbijedi 30 miliona evra za njegovo ostvarivanje.

Prilikom posjete mađarskog premijera Viktora Orbana Republici Srpskoj krajem prošle godine dogovoreno je osnivanje mađarskog Fonda u Srpskoj koji će na raspolaganju imati oko 100 miliona evra bespovratnih sredstava.

Dodik: Mađarska je dobar prijatelj svima u BiH

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je nakon sastanka u Mostaru sa Peterom Sijartom, ministrom spoljnih poslova Mađarske da je zahvalan Mađarskoj na razumijevanju stanja u BiH, te njihovoj namjeri da ekonomski pomognu.

Dodik je naglasio da je na sastanku sa Sijartom potvrđeno da će biti nastavljeni svi raniji dogovori Republike Srpske i Mađarske i da će se tragati za novim zajedničkim projektima.

"Mogu da razgovaram sa Sijartom o našim međusobnim odnosima i saradnji koja je veoma intenzivna. Ovo je bila prilika da njemu i njegovim kolegama, premijeru Viktoru Orbanu čestitam veliki izborni uspjeh i pobjedu. To je i za nas u Republici Srpskoj veoma značajno zato što imamo važne dogovore sa tom strukturom i Mađarskom", rekao Dodik novinarima nakon sastanka.

Dodik je poručio da je "Mađarska veoma dobar prijatelj za sve ljude koji žive u BiH".

"Njihov interes je isključivo da pomognu u podizanju ekonomije, boljem razumijevanju, stabilnim političkim odnosima i onim politikama koje zajednički dogovorimo", rekao je Dodik.

On je zahvalio Sijartu za predanost i za to što je posjetio Mostar.

"Kao član Predsjedništva BiH želim da mu se zahvalim, mislim da je ovo pravi put u dobrom smjeru", istakao je Dodik.

Sijarto se prethodno sastao sa liderom HDZ-a Draganom Čovićem i poručio da "Hrvati u BiH uvijek mogu računati na mađarsku podršku", a da Dragana Čovića Budimpešta smatra prijateljem.

"Nama je jasno da je za mir i stabilnost potrebno da svoje mjesto u BiH pronađu svi konstitutivni narodi. S naše strane podržavamo hrvatsku nacionalnu zajednicu u ostvarivanju svih prava koje im garantuju međunarodni sporazumi. Kada naši hrvatski prijatelji budu podstaknuli takva pitanja na međunarodnim forumima, uvijek mogu računati na podršku Mađarske", poručio je Sijarto

Dodik i Tegeltija su se sastali ranije sa premijerkom Srbije Anom Brnabić koja takođe boravi u Mostaru povodom Međunarodnog sajma privrede, a u Mostaru je i predsjednik Vlade Hrvatske, Andrej Plenković.

Riječ je o važnom privrednom događaju na kojem se očekuju brojne delegacije iz BiH, regiona i svijeta.

Sajam će okupiti 750-800 izlagača iz zemlja regiona i svijeta, a tokom pet dana trajanja očekuje se i više od 60.000 posjetilaca. Mađarska je ovogodišnja zemlja partner sajma.