Politika

Potvrđeno za Mondo: Bisera Turković izmislila dokument u pismu međunarodnim zvaničnicima

Autor Željko Svitlica

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine, Bisera Turković juče je medijima dostavila pismo za koje se navodi da je poslato svim međunarodnim zvaničnicima, a u kojem citira nepostojeći dokument, potvrđeno je danas u Beogradu.

Izvor: Anadolia

U pismu, povodom 30. godišnjice početka ratnih događaja u BiH (u pismu se navodi: opsade Sarajeva), upućenom generalnom sekretaru UN, NATO-a, šefovima diplomatije zemalja EU i stalnih članica Savjeta bezbjednosti, te Savjeta za implementaciju mira (PIC), Turkovićeva optužuje političke predstavnike Republike Srpske da vode javnu kampanju protiv državnih institucija BiH, a da to rade na osnovu "Memoranduma II" Srpske akademije nauka i umjetnosti.

U saopštenju koje nam je danas dostavljeno iz SANU potvrđeno je da ''Memorandum II'' ne postoji, a tvrdnje bh. ministrice nazivaju patološkim i grotesknim lažima.

Kažu da se po drugi put u nekoliko mjeseci susreću sa ovakvim konstrukcijama koje nemaju nikakve osnove u djelovanju Akademije.

"Ponavljamo, prosta je istina da memorandumi SANU 2, 3… i tako unedogled – ne postoje", navodi se u saopštenju.

SANU navodi da se u ovom slučaju koriste "jeftini trikovi", poput onog da hiljadu puta izgovorena laž postaje istina i da je želja da se citiranjem apsolutno iskonstruisanih tekstova stvori utisak dokumentarnosti.

U SANU su podsjetili da je i dojučerašnji predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić prošle godine spomenuo "sedam instrukcija Memoranduma", a Turkovićeva sada jednu.

"Saslužitelji čudovišta istorije kao da se nisu zasitili krvi i mesa žrtava bez obzira na njihov etnički predznak. Kojim snagama je posle toliko godina potreban novi Protokol Sionskih mudraca – ne smijemo ni da nagađamo. Stavovi i djelovanje SANU u potpunoj su suprotnosti sa željama onih koji ovakve laži šire. Međutim, gledano upravo kroz odgovarajuće iskustvo SANU, dugo tri i po decenije, bojimo se da preko ovakvih incidenata niko ne smije olako da prelazi", piše u saopštenju SANU.

Ne bježeći od toga da reakcija može djelovati emotivno, u Izvršnom odboru Akademije još jednom su podvukli da tzv. "Memorandum 2" ne postoji, da se radi o laži bez zadrške, svjesnoj i isplaniranoj, a da je "bolesno citirati nešto što ne postoji, ako se imaju u vidu posljedice takvog postupanja".

"Nivo zla u tekstu gospođe Turković navodi na stid koji će vjerovatno osjetiti svaka normalna osoba. Pitamo se čije stavove gospođa Turković iznosi i da li se na laži, optužbama i manipulacijama može ostvariti jedinstvo?", zaključuju u saopštenju.

Izvršni odbor SANU je postavio pitanje i Predsjedništvu BiH:

"Kako je moguće da g-đa Turković, u svojstvu ministra spoljnih poslova BiH, koja bi trebalo da predstavlja cijelu BiH pred svijetom, potpisuje i šalje ovakve besramne i bezumne izmišljotine i nečuvene, pa i opasne denuncijacije na račun jedne nacionalne institucije, a da to čini bez ikakve reakcije najviših državnih organa BiH?''.

Traženu rekaciju iz Ministarstva inostranih poslova BiH još nismo dobili.