• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bisera Turković pisala svjetskim zvaničnicima i spomenula "Memorandum SANU" koji ne postoji

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine, Bisera Turković, danas je medijima dostavila pismo za koje se navodi da je poslato svim međunarodnim zvaničnicima, a u kojem citira nepostojeći "Memorandum II" Srpske akademije nauka i umjetnosti.

 Bisera Turković pisala zvaničnicima o Memorandumu SANU koji ne postoji Izvor: MVP BiH

U saopštenJu Ministarstva inostranih poslova BiH, navodi se da je "zamjenica predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministrica spoljnih poslova BiH dr Bisera Turković danas povodom 30. godišnjice početka opsade Sarajeva uputila pismo svjetskim zvaničnicama, uključujući generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Antonia Gutereša, generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, lidere Evropske unije, ministre spoljnih poslova država članica Savjeta bezbjednosti, Evropske unije i država članica Savjeta za implementaciju mira (PIC)".

U pismu Turkovićeva piše, da  neki od političkih predstavnika u Republici Srpskoj (''entitetu RS''), već godinama vode javnu kampanju protiv državnih institucija (BiH), nazivajući ih "nefunkcionalnim”, “nemogućim”, a Bosnu i Hercegovinu "propalom državom".

Dalje, Turkovićeva u pismu tvrdi da je ova kampanja direktna posljedica "Memoranduma II Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU) iz 2011. godine".

Ministrica Truković tvrdi da se u Memorandumu navodi sljedeće:

"Vrlo je značajno da političari u RS-u jasno stave do znanja javnosti i međunarodnoj zajednici da BiH ne smatraju kao jedinstvenu državu, već kao zajednicu dve teritorije koje trenutno čine celinu. A tu celinu treba što češće nazivati neprirodnom, nametnutom, nemogućom. Koristiti sve mehanizme da se oba doma parlamenta BiH maksimalno onemoguće u radu, obezvrede i obesmisle na sve moguće načine. Sprečavati donošenje ne smatraju bitnim i ne predstavljaju nikakvu pretnju RS-u. Ovo je jedno od značajnijih sredstava za dokazivanje teze o nemogućnosti funkcionisanja zajedničkih institucija".

Podsjećamo da ovo nije prvi put da političari iz Federacije BiH spominju navodni ''Memorandum II'' Srpske akademije nauka i umjetnosti, povezujući događaje u BiH i Crnoj Gori sa onim što, prema njihovim tvrdnjama, piše o tom dokumentu.

Postojanje ''Memoranduma'' je demantovano, a u decembru prošle godine Izvršni odbor Srpske akademije nauka i umjetnosti, oglasio se povodom objave predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisa Zvizdića o "sedam tačaka" pomenutog Memoranduma kojima se u svom političkom djelovanju navodno rukovodi srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Iz SANU su poručili da se radi o "grotesknoj laži i patološkoj konstrukciji koja nema nikakve osnove u djelovanju Akademije".

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ko

Krava lazljiva.

MONDO REPORTAŽE