• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sastanak u Sočiju: Lavrovu problem OHR, Turkovićevoj odluke NSRS 

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Ministrica spoljnih poslova Bosne i Hercegovine i šef diplomatije Ruske Federacije Sergej Lavrov sastali su se danas u Sočiju, gdje su razgovarali o odnosima dvije zemlje, ali i aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovin

 Sastanak Sergeja Lavrova i Bisere Turković u Sočiju Izvor: FENA

Ministar spoljnih poslova Rusije je na konferenciji za medije naglasio kako je razgovor bio iskren i prijateljski te da dolazi u trenutku 25. godišnjice diplomatskih odnosa između Ruske Federacije i BiH.

"Govorili smo o oko 12 nacrta sporazuma između dvije zemlje, otvaranju kancelarije ruske ambasade u Banjaluci. Ekonomska i trgovinska veza je veoma važna. Rusija je jedan od vodećih trgovinskih partnera Bosne i Hercegovine. Sretan sam što je sve više građana BiH zainteresovano za studiranje na ruskom jeziku, proučavanje ruske kulture i ruske istorije i povećaćemo naredne godine broj školarina za građane BiH koji žele studirati u Rusiji za 50 posto", rekao je Lavrov u uvodu press konferencije.

Rusija protiv OHR miješanja stranaca u BiH

Nakon toga ruski šef diplomatije se osvrnuo na situaciju u Bosni i Hercegovini te je naglasio kako Rusija podržava Bosnu i Hercegovinu te njen teritorijalni integritet i suverenitet.

Povezano

"Izražavamo našu podršku za Dejtonski mirovni sporazum te temeljne principe nezavisnosti, teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine, jednakopravnosti tri konstitutivna naroda i dva entiteta. Uticaj vanjskih faktora i vođenje države izvana je nedopustivo", rekao je Lavrov.

Lavrov je još jednom naglasio kako se Rusija zalaže za zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR) te se osvrnuo na rad Kristijana Šmita.

"Trenutni visoki predstavnik Kristijan Šmit nije neko ko je legitiman i ne predstavlja konsenzus između tri naroda, a nije ni priznat od Savjeta bezbjednosti UN. Uslove za zatvaranje OHR-a trebaju provoditi narodi u BiH, a ne visoki predstavnik. Rusija će podržati taj scenario, ali i sve što doprinosi stabilizaciji i naši partneri znaju to", pojasnio je Lavrov.

Turkovićeva: Susret u važnom trenutku za BiH

Turković se zahvalila u uvodnom dijelu konferencije Sergeju Lavrovu na činjenici da je "Rusija 1992. godine priznala suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu".

"Predsjedništvo BiH je dalo saglasnost za otvaranje kancelarije Ruske ambasade u Banjaluci. Očekujemo i donošenje odluke o otvaranju kulturnih kancelarija u Bosni i Hercegovini. Konstatovali smo da je saradnja dvije zemlje na zadovoljavajućem nivou, ali da je treba poboljšati. Rusija se nalazi na listi najvećih investitora u BiH i važan je energetski partner za nas. Bh. tržište u odnosu na rusko je malo te je zbog toga i deficit veći. Pronaći ćemo način za veći izvoz iz BiH u Rusiju, što bi svakako pomoglo ekonomiji", rekla je Turković

Ona je takođe naglasila kako je tokom sastanka razgovarano i o mogućnosti da se naredne godine originalna Povelja Kulina bana (nalazi se u Rusiji) izloži u Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

Na kraju se Turković osvrnula i na dio sastanka koji se odnosio na situaciju u BiH.

"Kada je riječ o situaciji u BiH, današnji susret u BiH dolazi u vrlo važnom trenutku za BiH i Zapadni Balkan. Upoznala sam ministra o našem viđenju situacije te naglasila da su građani sve više uplašeni, posebno nakon usvojenih zaključaka NSRS. Realizacija zaključaka može ugroziti mir i stabilnost naše zemlje i regije i sav progres koji smo napravili posljednjih 26 godina. Moj stav je da se sva pitanja moraju rješavati u institucijama države, a ne jednostranim najavama i potezima", ističe Turković.

"Rusija je sretna sa ovakvim ministrom"

Kada je riječ o statusu OHR-a, Turković je naglasila kako je OHR uključen u Dejtonski sporazum.

"Razgovarali smo i o statusu OHR-a, čije je prisustvo utvrđeno Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma. Ruska strana se zalaže za zatvaranje OHR-a kako bi BiH mogla preuzeti sve državne obaveze. S druge strane, imamo mišljenje da je prisustvo OHR-a neophodno sve dok BiH ne postane funkcionalna. Sigurna sam da će se naći rješenje koje će zadovoljiti oba viđenja. Rusija čvrsto stoji na stanovištima Dejtona i uvažavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH", naglasila je ministrica.

Na kraju, Turković se zahvalila Lavrovu na organizaciji sastanka te je naglasila kako se samo na istini i pravdi može graditi dublje povjerenje u Bosni i Hercegovini.

"Smatram današnje razgovore krupnim doprinosom za poboljšanje odnosa naših dviju zemalja. Zahvalni smo Lavrovu na njegovom vizionarstvu, razumijevanju situacije i ogromnom znanju. Ruska Federacija je sretna zemlja s ovakvim ministrom spoljnih poslova", zaključila je ministrica spoljnih poslova BiH Bisera Turković.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE