• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik pisao Savjetu bezbjednosti: Turkovićeva nema ovlašenje da se obrati na predstojećoj sjednici

Autor Dragana Božić

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik obavijestio Savjet bezbjednosti UN da ministar inostranih poslova Bisera Turković nema ovlaštenje da se obrati na sjednici ovog tijela UN.

 Dodik pisao pismo Savjetu bezbjednosti zbog Turkovićeve Izvor: RTRS

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je pismo ambasadoru Estonije, koja predsjedava u Savjetu bezbjednosti UN, a u kojem ga je upoznao o činjenici da ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković nema ovlaštenje da se obrati na sjednici ovog tijela UN, gdje će jedna od tema biti ostavka Valentina Incka.

"Poučeni ranijim iskustvima u vezi sa ponašanjem ministra Bisere Turković, a na osnovu informacija koje su se pojavile u medijima, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik iz predostrožnosti je obavijestio ambasadora Estonije u UN Svena Jirgensona da Turkovićeva nema ovlaštenje da govori na predstojećoj sjednici", rekli su za "Glas Srpske" iz Kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Iz Kabineta su naveli da je u pismu naglašeno da je razlog za izostajanje saglasnosti jednostrani, politički nekorektan i maliciozan sadržaj izlaganja, te da u vezi sa imenovanjem visokog predstavnika za BiH nema konsenzusa svih strana potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Svaki stav koji govori suprotno jeste neistina. Zanemarivanje ove činjenice i uporno favorizovanje jedne političke i etničke strukture, gura BiH u novu nestabilnost za koju će odgovornost snositi upravo oni koji zanemaruju da je BiH sastavljena iz dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da je za svaku odluku, svako obraćanje na međunarodnim skupovima potrebna saglasnost svih. Kada ova saglasnost izostane, a ovakva pisma upozorenja se ignorišu, tada govorimo o lažnom i nelegitimnom predstavljanju čiji je cilj dezavuisanje uvaženog skupa i širenje dezinformacija koje ne odgovaraju stvarnim procesima u BiH", naglasio je Dodik u pismu.

On je nagasio da je odgovornost na Turkovićevoj, jer, iako svjesna da nema saglasnost najvišeg tijela odgovornog za spoljnu politiku BiH, ipak pokušava osigurati poziv za obraćanje.

Dodik je u pismu pozvao ambasador Estonije da zaustavi "političku i diplomatsku zloupotrebu pozicije ministra inostranih poslova u Savjetu ministara".

U Kabinetu srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva rečeno je da je Milorad Dodik već uputio pisma ministrima inostranih poslova čije države su članice Savjeta bezbjednosti UN i Savjeta za implementaciju mira u kojem ih je upoznao o Aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma koji propisuje procedure za imenovanje visokog predstavnika.

Takođe, u pismu je jasno i nedvosmisleno navedeno da je Savjet bezbjednosti UN jedino ovlašteno tijelo da donese relevantnu rezoluciju o mogućem imenovanju visokog predstavnika, pod uslovom da su se strane potpisnice usaglasile u vezi sa tim.

"Uzimajući sve u obzir, koristim priliku da vas pozovem da djelujete odgovorno u skladu sa svojim ovlaštenjima kako bi doprinijeli vladavini prava i punom poštovanju Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH", naglasio je Dodik u pismu.

Sjednica Savjeta bezjednosti UN, na kojoj bi zemlje članice razmatrale ostavku Valentina Incka, trebalo bi da bude održana danas, a zakazana je na insistiranje Rusije, nakon što je predstavnik Estonije, koja predsjedava ovim tijelom, pokušao da zaobiđe ovu tačku dnevnog reda. 

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE